- 2015. augusztus 4., 16:43
Az októberben érkező frissítésben több új funkció is a rendszerbe kerül, de a nagy durranás később jön.
Hirdetés

A Microsoft az új rendszerrel átalakította a frissítések módját: most már nem Service Packek képében érkeznek a nagyobb léptékű fejlesztések, hanem a hagyományos frissítő csomagokkal. Arra sem lesz már lehetőség, hogy a felhasználók végleg kikapcsolják a frissítést, bár késleltetni lehet őket – ennek előnye, hogy csökken a kártékony programok terjedésének sebessége.

A Windows 10 SR1 (Service Release 1) augusztusban jelent meg, hibajavításokat tartalmazott, és többek között a hordozható gépek akkumulátoros üzemidejét növelte. Az októberi SR2-ben új funkciót kap az Edge böngésző, hasonlót, mint amit a Chrome tud: bővítményeket lehet majd használni benne. A lépés érthető, a Microsoft a Google népszerű böngészőjét másolja – viszont ez sem garancia arra, hogy az Edge hosszú távon is jól használható lesz. A Microsoft előtt hosszú út áll, ha a böngészők piacán megszerzett kétes renoméját helyre akarja állítani. Fontos újítás, hogy ezek a kiegészítések nem csak a Windows 10 Store alól telepíthetők, a fejlesztők számára engedélyezett lesz a saját kiegészítések használata – a boltba való feltöltés nélkül is. A Microsoft elsőként hozza össze a programok és a böngésző-kiegészítéseket egyetlen boltban (különállót a Google és a Mozilla is üzemeltet már).

A Neowin értesülése szerint az SR2-ben elérhető lesz a „Threshold Wave 2” munkacímen futó alkalmazás, a végső verzióban a Skype egy bővített csevegő alkalmazása, amelyet a rendszeren belül érhetünk el. Ez a fogás nagyon hasonlít ahhoz, ahogyan a Microsoft korábban a böngészőket próbálta kiszorítani az IE-vel, még ha nem is tiltja más VoIP programok (pl. Viber) használatát.

Jövőre ismét érkezik egy javításcsomag, amely állítólag a Redstone (Windows 11, amin a Microsoft szerint senki sem dolgozik) újításait integrálja a Windows 10-be: okosórák és okoskarkötők, más viselhető kütyük támogatása, és kapcsolat a Windows Serverrel. Még az is lehet, hogy a Microsoft a NAS-piacra is megpróbál betörni pár éven belül.

Címkék
Hozzászólások