- 2015. augusztus 14., 17:05
Ez az Apple TV nem az az Apple TV, de szintén késik. Legalább 2016-ig. Csak nem akar összejönni az a nagyképernyő…
Hirdetés

Az Apple legtöbbször beharangozott, de mind a mai napig be nem mutatott terméke az Apple TV – bármi is legyen ez. A vállalatról már 2010-ben is állították, hogy piacra dob egy (vagy több) tévét, a dologból aztán nem lett semmi. A pletykák időről időre fellángoltak, mígnem tavaly kiderült, mégis lesz Apple TV – de nem úgy, ahogyan azt sokan várták. Hardver helyett tartalomszolgáltatást fog nyújtani a cupertinoi vállalat, a kérdés most már csak az, hogy milyet. És mikor. Az eredeti tervek szerint az Apple TV már idén elindult volna, most azonban úgy néz ki, hogy legkorábban 2016-ban startolhat. Az ok aligha meglepő: elakadtak a tárgyalások a jogtulajdonosokkal. Ez annyiszor volt már akadályozó tényező, hogy valójában az lett volna a meglepetés, ha az Apple csont nélkül veszi az akadályt – korábban ebbe bukott bele a Google TV is, hogy csak egy példát említsünk.

Az Apple tévészolgáltatásának működéséről továbbra sem tudni sokat. Kiszivárgott információk alapján annyi tűnik biztosnak, hogy alapvetően élő adás továbbításáról lenne szó, interneten keresztül – persze meglepő lenne, ha a VOD semmilyen formában sem jönne a képbe. Az Apple akár a felhasználói preferenciák (a megnézett műsorok) tartalma alapján ajánlhatna filmeket saját címtárából. A szokás szerint az ügyet jól ismerő, de névtelenségbe burkolózó források egyébként azt állítják, hogy az Apple TV ügye minden látszat ellenére sínen van, csak éppen lassú az olyan nagy társaságok, mint a CBS vagy a 21th Century Fox ügyintézési folyamata, és ez okozza a késlekedést. Más források szerint ugyanakkor az Apple-nek az is gondot jelent, hogy nincsen megfelelő eszközparkja ahhoz, hogy egy ilyesfajta szolgáltatást megfelelő minőségben ki tudjon szolgálni. (Saját eszközökre még akkor is szükség van, ha a konkrét műsorterjesztést nyilván nem az Apple, hanem egyik disztribúciós partnere, az Akamai fogja végezni).

Az Apple eredetileg szeptember 9-én, az Apple TV set-top-box új változatával együtt jelentette volna be a streaming szolgáltatást, ami pontosan a tévés szezon kezdetére esett volna, így ideális időpont lehetett volna a starthoz. A hardver állítólag így is meg fog érkezni, de a tévé szolgáltatás indulása biztosan későbbre tolódik.

Címkék