- 2015. szeptember 9., 21:59
Bemutatkozott az iPhone 6s és 6s Plus, de az Apple semmi váratlan nem mutatott, csak azt, ami eddig kiszivárgott.
Hirdetés

A technológiát az Apple 3D Touch néven említi, és igazából ez volt az egyetlen új információ a készülékekkel kapcsolatban, hiszen amúgy minden további információ, amely korábban kiszivárgott, igaznak bizonyult. Kezdjük a dizájnnal, amely a korábbi gyakorlatnak megfelelően gyakorlatilag nem változott, hogy a korábban az iPhone 6-hoz és 6 Plushoz vásárolt kiegészítőket továbbra is használhassák a tulajdonosok. Annyi változás azért történt, hogy a készülékház anyagának a 7000-es alumíniumot választotta az Apple, vagyis ugyanazt az anyagot, mint amiből a Watch Sport változata is készül.

A hardver a várakozásoknak megfelelően fejlődött: az új iPhone-okban az A9-es SoC dolgozik. Ennek teljesítménye az Apple szerint általánosságban véve 70, grafikus feladatoknál pedig akár 90 százalékkal is nagyobb lehet, mint az A8-as chipé. Az A9 mellé természetesen a szenzorok adataival foglalatoskodó, szuper energiatakarékos célprocesszor is megújult, és most már M9 névre hallgat, valamint integrálták az A9-es lapkába. Az iPhone 6s és 6s Plus egyaránt 2 GB memóriát kapott, a belső tárhely pedig 16, 64 vagy 128 GB lehet – egyelőre tehát úgy néz ki, hogy 256 GB-os verzió megint nem lesz. Az pedig talán joggal támadható, hogy a belépő modell 16 GB-os; ennek valószínűleg annyi az oka, hogy többen vásároljanak a 100 dollárral drágább, de gyártási költségekben legfeljebb pár dolláral drágább 64 GB-os verzióból. Mindent a profitért, persze ezt már megszokattuk az Apple-től. A hardverben fontos változás még, hogy az ujjlenyomat-olvasó is megújult, gyorsabb és pontosabb lett az elődjénél – amit a gyártók általában minden fejlesztésnél elmondanak, úgyhogy itt igazából majd a gyakorlati teszteken a sor ennek ellenőrzésére. A készülékek 23-féle LTE hálózatot támogatnak, ezen a hálózaton akár 300 Mbps-os letöltési sebességre képesek, míg az elődénél szintén gyorsabb WiFi ideális körülmények között akár 866 Mbps-ra is képes lehet.

A kamerával kapcsolatos kiszivárgott információk is pontosnak bizonyultak: 12 MP-es szenzort kapunk, 4K felvételi képességgel hátul, és egy HD videók rögzítésére alkalmas 5 MP-es szenzort az előlapon. Az Apple állítása szerint az új szenzorokkal a nagyobb pixelszám ellenére is zajmentes, jobb minőségű fotókat készíthetünk. A kamerával kapcsolatos újdonság a Live Photos üzemmód, amely a fotókat és a videókat kombinálja, és hangfelvétel is kíséri.

Az előlapi kamerához kapcsolódó „vaku” funkció pedig a TrueTone Flash nevet kapta, és állítólag háromszor nagyobb fényerőre képes ilyenkor az LCD-panel, mint normál körülmények között – plusz a jobb megvilágítás érdekében háromszor villan fel a képernyő.

A kijelző mérete és felbontása egyik modell esetében sem váltotott: az iPhone 6S 4,7 colos LCD-je 750×1334 pixeles, a 6s Plus 5,5 colos LCD-je pedig 1080×1920 képpontot tartalmaz. Viszont egy nagy újdonságot tartalmaznak, mindkét modell támogatja a Force Touch technológiát, amely az Apple-nél a 3D Touch nevet kapta. A 3D Toch elég sok dologra lesz használható: sorozatfelvételek készítésére például, vagy a leveleknél egy előnézeti ablak megnyitására. A kamera ikon pedig a nyomás erősségétől függően nyitja meg a hátsó vagy az előlapi kamerát. Valahogy így:

Az Apple ezt az új funkciót (az NFC-vel ellentétben péládul) rögtön megnyitotta a külső fejlesztők előtt, így hamarosan a Facebook és a Dropbox is olyan kliensekkel jelentkeznek, ami kihasználja majd a 3D Touchban rejlő lehetőségeket. És persze lesznek játékok is, idővel valószínűleg dögivel a 3D Touchoz.

Ami említésre méltó még, az az, hogy a szokásos fehér-arany-szürke verziók mellett lesz egy rózsaszín modell is.

További cikkeint az Apple 2015. szeptember 9-i bejelentéseiről:

A Force Touch lett az iPhone 6s és 6s Plus csodafegyvere

Szeptember 12-től rendelhetők az új iPhone-ok

Sokkal könnyebb lesz iPhone-t cserélni, és ebben az Apple fog segíteni

Bemutatkozott az iPad Pro: ekkorát még sosem nyúlt az Apple a Microsofttól

Itt a négyes számú iPad mini

Új cuccokhoz új iOS (iOS 9)

Itt az új Apple TV – egy szuper távirányítóval

Apple watchOS frissítés szeptember 16-án

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00