- 2015. szeptember 9., 20:31
Az Apple TV új tartalomszolgáltatás nélkül, de nagyon sok fontos és hasznos újdonsággal érkezik.
Hirdetés

Az Apple TV eddig nem tartozott a vállalat legizgalmasabb termékei közé, amit jól jelez, hogy érdemi fejlesztés legutóbb 2012-ben történt rajta, amikor is bekerült a 1080p-s filmet támogatása a rendszerbe. Most azonban gyökeres változások történtek, mind a hardver, mint a szoftver sokat fejlődött.

Formáját tekintve az 2015-ös verzió (amelyet még mindig simán csak Apple TV-nek hívnak) marad ugyanolyan, de egy centiméterrel magasabb készülékházba került. A benne lévő A5-ös processzort A8-as chip váltotta, a memória mérete kétszeresére, 1 GB-ra hízott, a belső tárhely pedig 8-ról 32 vagy 64 GB-ra nőtt – igen, most már az Apple TV-ből is kétféle verzió lesz ezentúl a boltok polcain. Előbbi 149, utóbbi 249 dollárba fog kerülni, októbertől. Természetesen jobb lett a grafikus gyorsító is (a PowerVR SGX543MP2-t váltotta egy PowerVR GX6450-es, de erre nem a videolejátszás, hanem a játékok támogatása miatt volt szükség. A vezetékes LAN sajnos továbbra is csak 100 Mbites, a WiFi viszont ac-s lett, az USB csatlakozót pedig Type-C típusúra cserélte az Apple.

Igazán a távirányító szól nagyot, amelyre érintésérzékeny felület is került, meg persze van rajta mikrofon is, amit a Siri miatt építettek be. A távirányító ezen felül levegőben működő egérként is használható, ami a szimpla navigációt éppúgy megkönnyíti, mint a rövidebb szövegek begépelését vagy a komplexebb feladatok elvégzését. A Siri sok olyan dologra képes már, ami a filmnézést megkönnyíti, lehetőség van például arra is, hogy szóljunk a tvOS-nek, ha vissza szeretnénk tekerni pár másodperccel a jelenetet, mert nem hallottuk, amit a főhős mondott. De persze a keresés fáradságos munkáját is elvégzi helyettünk a digitális segéd, ha megkérjünk mondjuk arra, hogy találjon valami vicces vagy nagyon ijesztő sorozatot.

A watchOS mintájára az iOS-ból újabb ág vált ki, amely tvOS névre hallgat, és most már saját alkalmazásbolt is tartozik hozzá. Vagyis a fejlesztők a jövőben a set-top-boxra is saját szoftvereket készíthetnek – ez persze leginkább nem a Netflix és társai miatt érdekes, hanem azért, mert így a platformon megjelenhetnek az alternatív tartalomszolgáltatók és a játékok is. Utóbbiak vezérléséhez a távirányító mellett iPhone-t is használhatunk, ami főleg a többjátékos üzemmódoknál lehet előny. Ez pedig kulcsfontosságú lehet abban, hogy az Apple TV azokon a piacokon is keresett vagy legalábbis keresettebb termék legyen, ahol a prémium tartalomszolgáltatók nem elérhetők – a játékok mellett még azért is, mert a helyi VOD szolgáltatók előtt is nyitva a lehetőség, hogy saját klienst fejlesszenek.

További cikkeint az Apple 2015. szeptember 9-i bejelentéseiről:

A Force Touch lett az iPhone 6s és 6s Plus csodafegyvere

Szeptember 12-től rendelhetők az új iPhone-ok

Sokkal könnyebb lesz iPhone-t cserélni, és ebben az Apple fog segíteni

Bemutatkozott az iPad Pro: ekkorát még sosem nyúlt az Apple a Microsofttól

Itt a négyes számú iPad mini

Új cuccokhoz új iOS (iOS 9)

Itt az új Apple TV – egy szuper távirányítóval

Apple watchOS frissítés szeptember 16-án

Címkék