- 2015. szeptember 9., 23:23
Ahogy az már megszokott, az új iPhone és új iPad szériával párhuzamosan itt az iOS legújabb verziója is.
Hirdetés

Ezzel kapcsolatban azért azt el kell mondanunk, hogy az iOS9 publikus bétája már jó ideje elérhető, így most tulajdonképpen csak a végleges kiadási dátum az, ami újdonság lehet: ez pedig nem más, mint szeptember 16, amikor is bárki számára ingyen letölthetővé válik az új operációs rendszer. Ahogy az az Apple-nél már megszokott és dícséretes, az új OS nemcsak az új készülékekre, hanem a régiek jó részére is telepíthető. Ez egész pontosan az iPhone 4S-t és annál újabb telefonokat, az iPad 2-t, és annál újabb tableteket (ide értve a teljes mini sorozatot is), illetve az ötödik generációs vagy újabb iPod Touchokat jelenti.

Ami az iOS 9 legfontosabb újdonságait jelenti, ezek közül első helyen áll az iPad Pro megjelenésével fontossá vált igazi multitasking, nevezetesen hogy most már két alkalmazást lehet párhuzamosan, egymás mellett futtatni (ez természetesen a kisebb iPadeken is működik). A Kép a képben megoldással például lehet kis ablakban videót nézni levélírás vagy böngészés közben, a Slide Over nézetnél gyakorlatilag lapozgathatunk a két teljes képernyős program között, míg a Split Viewban egymás mellett látjuk majd őket.

Okosabbá válik a Siri (bár ez nem feltétlenül az iOS 9 érdeme), a rendszer ugyanis már az időt, a gyakran használt alkalmazásokat és azok használati mintáját is figyelembe veszi, amikor valamire figyelmeztet bennünket. Megújulnak a figyelmeztetések, a fotó- és a képkereső is.
Ha nem beszélgetni akarunk, hanem gépelni, akkor az iPadok esetében a billentyűzet felett megjelenő, gyakran használt parancsokat tartalmazó új Shortcut sáv és új többujjas gesztusok teszik kényelmesebbé a szövegbevitelt.

Több beépített app is megújult – a Jegyzetek teljesen átalakult, és most már ujjunkkal (meg valószínűleg a tollal) is rajzolhatunk rá, készíthetünk listákat, stb. A Térkép támogatja a tömegközlekedési menetrendek megjelenítését és a megállók térképeit (ezeket sem fogjuk elsőként Magyarországon látni).

További cikkeint az Apple 2015. szeptember 9-i bejelentéseiről:

A Force Touch lett az iPhone 6s és 6s Plus csodafegyvere

Szeptember 12-től rendelhetők az új iPhone-ok

Sokkal könnyebb lesz iPhone-t cserélni, és ebben az Apple fog segíteni

Bemutatkozott az iPad Pro: ekkorát még sosem nyúlt az Apple a Microsofttól

Itt a négyes számú iPad mini

Új cuccokhoz új iOS (iOS 9)

Itt az új Apple TV – egy szuper távirányítóval

Apple watchOS frissítés szeptember 16-án

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00