- 2015. szeptember 16., 11:16
A részletesebb tesztek során kiderült, hogy a mobil Full HD kijelzősként azonosítja magát. A Sony megszólalt.
Hirdetés

Az IFA 2015 alkalmával a telefont mi is megnyomkodtuk, és bár a készülékkel alapvetően nem volt problémánk, a 4K-s felbontást teljesen feleslegesnek éreztük. Az új fejlemények fényében ez az érzés még jobban felerősödött bennünk, kiderült ugyanis, hogy a mobil szinte minden tartalmat 1920×1080 pixeles részletességgel mutat csupán, a panel natív 3840×2160 képpontos felbontása helyett. Ezt a Phone Arena tesztelői vették észre, és fel is vették a kapcsolatot a Sonyval –a japán gyártó érthető, és végső soron teljesen elfogadható magyarázatot adott a dolog okára.

Amint kiderült, az Xperia Z5 Premium a fotókat és videókat 4K-s részletességgel mutatja meg, azonban minden más, így az UI és az alkalmazások is, csak Full HD részletességűek. Mégpedig azért, hogy az eszköz fogyasztása alacsony maradhasson, és így a beígért kétnapos rendelkezésre állást a telefon biztosítani tudja. Technológiailag a megvalósítás nem bonyolult, csupán arról van szó, hogy minden pixel helyett négyet kell kirajzolni, mindenféle újraszámolgatás nélkül, ami a GPU fogyasztását valóban jelentős mértékben képes csökkenteni.

Így viszont óhatatlanul is felmerül a kérdés, hogy ha az emberi szem nem tudja érzékelni, a telefon ráadásul a legtöbb esetben ki sem használja a 4K-s panel előnyeit, akkor mégis mi a fenének kellett azt beépíteni. A választ persze tudjuk: azért, mert a Sony MEG TUDTA CSINÁLNI.

Címkék