- 2015. október 13., 15:23
Egy szoftverfrissítéssel már-már önvezető képességeket kap a Tesla S - ha megvannak a megfelelő szenzorok.
Hirdetés

Az autóknál eddig nem volt megszokott, hogy egy szoftverfrissítéssel új funkciókat kaptak volna a járművek – a Tesla azonban ezen a téren is újat alkotott. Most például a Model S szoftverének 7-es verziója az, amivel nemcsak a híres középkonzoli LCD panel dizájnja változik meg, hanem egy komoly lépést is tesz az autó az önvezető gépjárművé válás útján.

Az „átlagos” Model S esetében ez azt jelenti, hogy autópályán haladáskor még több dolgot el tud végezni a kocsi, illetve most már képes lesz teljesen magától a párhuzamos parkolásra. Ennél is komolyabb viszont, hogy a gépjárművek már most rendelkeznek elég szenzorral ahhoz, hogy a megfelelő szoftver birtokában akár a szembe parkolást is megoldják – szűk garázsban ez azért nagy segítség, hiszen nem kell azzal foglalkozni, hogy elég hely maradjon az ajtók kinyitására. Egy későbbi frissítéssel pedig még tovább mehet a rendszer: egy parkolóházban kiszállva a gépkocsiból az elvileg magától képes lehet megkeresni egy szabad helyet, és beállni oda.

Az új, Autopilot nevű szolgáltatáscsomag a gépkocsikban már most elérhető szenzorokra (előre és hátra néző kamerák, előre néző radar és első illetve hátsó ultrahangos érzékelők) támaszkodik, és, a 2500 dolláros Tech Package nevű csomag megvásárlása után a következőket nyújtja: teljes értékű, a forgalmat is figyelembe vevő sebességkövető tempomat, a holt teret is figyelő megoldás, sávelhagyásra figyelmeztető és sávban tartó rendszer, automata sávváltás és jelzőtábla felismerés.

Címkék