- 2015. október 14., 15:34
Univerzális villámtöltőket adott át ma délelőtt az I. kerületi polgármester.
Hirdetés

Jelentős mértékben bővült ma délelőtt az elektromos autók töltését biztosító elektromos autó töltőhálózat. Az I. került két pontján, a Lovas úti parkolóban a Bécsi kapu mellett, illetve a Várkert Bazár mélygarázsában átadott berendezésekkel ötre emelkedett az ilyen töltők, így majdnem megduplázódott a bárki számára ingyen használható CHAdeMO töltőpontok száma a fővárosban.

Dr. Nagy Gábor Tamás polgármester saját tapasztalatai alapján tudja, hogy mennyire fontosak ezek a töltők, hiszen egy éve már maga is Nissan LEAF használó. Az ABB rendszerű töltő azonban nem csak ehhez a típushoz (CHAdeMO), hanem a Type 2 csatlakozót és a CCS rendszert használó autók töltéséhez is használható. Ilyen töltőből nyilvánosan elérhető eddig csak egyetlen egy volt, amit alig egy hónapja adtak át az V. kerületi Alkotmány utcában.

A többi töltővel ellentétben az I. kerületi készülékek indításához RFID kártáyra van szükség, amit az önkormányzat Kapisztrán téri információs irodájában lehet igényelni személyi igazolvánnyal, lakcímkártyával és forgalmi engedéllyel. A kártya kiállításának az egyszeri díja 2000 Ft, amit készpénzben vagy kártyával lehet az irodában megfizetni. A töltő ezután ezzel a rendszámra szóló kártyával indítható. A töltőoszlop előtt két villanyautóknak fenntartott hely lett kialakítva, ami maximálisan ki is használható, hiszen a töltővel egyszerre akár két autó is tölthető. Bár a CHAdeMO és a CCS csatlakozók egyszerre nem használhatók, az AC (Type2) töltés a két DC töltő bármelyikével párhuzamosan is működik.

A Lovas úton lévő töltőnél a töltés és a töltés idejére a parkolás is ingyenes, de a Várkert Bazárban a töltés idejére is parkolási díjat kell fizetni. A Budavári Önkormányzat nem csak a két töltő tekintetében és a villanyautózásról első kézből szerzett tapasztalatok alapján jár élen az környezetbarát közlekedés terjesztésében, de a támogatási rendszerek bevezetésével is. A környezetbarát autók megkülönböztetésére kitalált zöld rendszám első kézzelfogható előnyeként október 1. óta az I. kerület utcai parkolóiban zöld rendszámú autókkal ingyen lehet parkolni. Ez a zöld rendszám első kézzel fogható előnye.

Sajnos a két új töltő, a kedvezmény és a polgármesteri nyitottság ellenére az államtitkári beszédből jól látható volt, hogy az elektromos autók terjedésének hazai támogatását nem a környezetünk védelme vagy a saját érdekeink felismerése, hanem még mindig az EU-s szabályozásoknak való megfelelési kényszer hajtja.

Az év végéig még legalább két ABB gyártmányú töltő átadására lehet számítani, de azok helyét egyelőre még nem hozták nyilvánosságra.

Címkék