- 2015. november 11., 16:35
A Toshiba összeszedett néhány hasznos tippet, amikkel megvédhetők a notebookok és tabletek a tél viszontagságaitól.
Hirdetés

A hordozható, de folyamatosan nem használt kütyüknél a téli időjárás veszélyeket is hordoz magában, amelyek rosszabb esetben akár meghibásodásoz is vezethetnek. Hogy miért, az nagyon egyszerű: az eszközök többségét beltéri használatra tervezték, ezért nem bírják a zord időjárási körülményeket és azt sem, ha a hőmérséklet gyorsan változik. Utóbbi persze nem is olyan meglepő: ha nagy a hőmérséklet változása, akkor a pára könnyen lecsapódik, a nedvesség pedig biztosan nem tesz jót az eszközöknek.

Öt fok alatt ne tárold eszközeidet!

A notebookok és tabletek csak bizonyos hőmérsékleti tartomány között használhatók, a korlátokról a kézikönyvben érdemes tájékozódni. De nemcsak használat során, hanem azon kívül is kerülni kell a zord körülményeket: a laptopot nem ajánlott például éjszakára az autóban hagyni. Hasonló okok miatt a repülőgépen utazók is akkor járnak el helyesen, ha a laptop a fedélzetre vihető kézipoggyászba, nem pedig a feladott csomagba kerül.

Az akkumulátort szobahőmérsékleten töltsd!

Nemcsak a teljesítmény csökken a hidegben, hanem az akkumulátorok életciklusa is. Ha 5°C fok alatt töltöd az akkumulátort annak hatékonysága alacsonyabb, így a töltési idő hosszabb lesz. Ha mégis hidegebb szobában volt a laptop huzamosabb ideig, célszerű lassan felmelegíteni, normál szobahőmérsékletű helyen. Radiátorra vagy radiátor közelébe tenni tilos a lehűlt eszközöket.

Adatvédelem

A hőmérséklet csökkenése gyakran pára lecsapódásával jár, ami nemcsak az eszközök külső, hanem belső részén is megjelenhet. Megfelelő hőmérsékleten persze a pára gyorsan el is tűnik, de ha olyankor kapcsoljuk be a gépet, amikor még túl korai, akkor a gép vagy egyes részei könnyen károsodhatnak, a HDD-knél pedig adatvesztés is lehetséges. Hogy ezt elkerüljük, célszerű a bekapcsolással legalább 30 percet várni.

Tárolás és hordozás

A téli hónapokban soha ne cipeljük laptopunkat védelem nélkül. Használjunk bélelt táskát ehhez. Hiába van azonban a megfelelő csomagolás, ha a hideg autóban több órán keresztül tároljuk. Ha nem tudjuk megoldani szobahőmérsékleten történő tárolást, akkor legalább az akkumulátort vigyük be a meleg szobába.

Hozzászólások