- 2015. november 13., 14:29
Megérkezett az első átfogó frissítés a Windows 10-hez – gyorsabb, stabilabb, de forradalomra azért ne számítsunk.
Hirdetés

Tulajdonképpen nem panaszkodhatunk: a ma reggel érkezett frissítés sok szempontból jobbá teszi a Windows 10-et, de radikális változásokat az otthoni felhasználóknak nem hoz.

A bevezetőben említett, némi gyorsulást és stabilabb működést hozó optimalizálás mellett talán valamivel látványosabb, hogy az Edge végre a Chrome-hoz hasonlóan képes szinkronizálni a kedvenceinket, előzményeket és az olvasói lista elemeit is több készülék között. A Cortanához érkezett újdonságok magyar nyelven továbbra sem használhatóak ki, így ezekre túlzottan most nem térnénk ki, de a lényeg, hogy még többféle módon tud segíteni a napi teendők ellátásában és az információk, programok menedzselésében. Megérkezett az új, több részes Skype is, ami mellett viszont továbbra is működik a korábban letöltött asztali alkalmazás, az újak inkább a tabletet használóknak lehetnek érdekesek. Ezeken felül jött még több apró, a felhasználói felületet érintő módosítás (például a fejléc- és tálcaszín is módosítható lett). Megjelent az eszközkereső, azaz az Android Device Managerhez hasonlóan megtalálhatjuk az elvesztett készüléket, az appok pedig most már tetszőleges meghajtóra is telepíthetőek, nem kell az olcsóbb tabletek szűkös beépített memóriájával zsonglőrködni.

A Start menüt érintő jó hír, hogy az eddigi maximum 500 elemes limitet 2048-ra emelték (azaz most már ennyi listaelem lehet ott összesen, beleértve a programokat, dokumentumokat, mappákat, vezérlőpultra mutató linkeket, és így tovább), a rossz viszont az, hogy megérkeztek a korábban már kiszivárgott „programajánlók”, azaz reklámok. Ezeket szerencsére le lehet tiltani.

Jó hír az operációs rendszert újratelepítők és a szűz telepítésre vágyók számára, hogy végre a Windows 7 és 8.x kulcsokkal is telepíthető a Windows 10, azaz nem szükséges előbb az eredetileg megvásárolt OS-t feltenni a számítógépre, és utána frissíteni a 10-esre.
A céges oldalon változás, hogy központilag szabályozható lett a kötelező frissítések letöltése – azaz a vállalati rendszergazdák most már beállíthatják azt, hogy ezek a csomagok ne automatikusan érkezzenek meg a kliensekre, hanem később (maximum 35 nappal) települjenek, miután mindenki megbizonyosodott arról, hogy nem okoznak véletlen rendszerösszeomlást vagy folyamatos újraindulást. Az üzleti világban a Windows 10 sokat kritizált adatgyűjtése is letiltható, az otthoni felhasználóknak azonban – hivatalosan – erre továbbra sincs módjuk.

Címkék