- 2015. november 26., 16:58
Egyre jobban terjed a repülés közben is használható netkapcsolat, és hamarosan a fapadosokon is megjelenhet.
Hirdetés

Már több hírben is írtunk a repülőgép fedélzetén használható Wi-Fi hálózatok terjedéséről, illetve ezzel kapcsolatban a repülés alatt is használható eszközökkel kapcsolatos szabályok változásáról. Bár nem állítjuk, hogy a meleg víz után ez a legnagyobb találmány az emberiség életében, az tény, hogy egy netkapcsolat és egy saját notebook rendkívüli módon meg tudja könnyíteni egy hosszabb repülőút elviselését.

Ezzel kapcsolatban készítettek most egy tanulmányt a Juniper Researchnél, amiből arra derült fény, hogy az ilyen, egyelőre még ritkaságszámba menő repülős netkapcsolatot pont az olcsó légitársaságok növekvő népszerűsége fogja elterjeszteni. A kutatásban található számok szerint egyébként a ma repkedő, körülbelül 3200 darab „behálózott” gépből 2020-ra 10400 lesz. És hogy miért éri ez meg a fapadosoknak? Nos azért, mert egy ilyen Wi-Fi kapcsolat egyrészt kiváltja a drága fedélzeti szórakoztató központot, hiszen nem kell minden ülés hátába egy monitort tenni, amikor az utasok hozzák magukkal a táblagépeket, másrészt további bevételi forrást is jelent a légitársaságoknak. A növekedés másik hajtóereje pedig természetesen az egyre szaporodó számú és növekvő lefedettségű ATG és műholdas hálózat, amelyek lehetővé teszik a repülőgépeken az internetcsatlakozást.

Mint minden új technológia, természetesen a repülős BYOD is hordoz magában veszélyeket – azt például mindenképpen biztosítani kell, hogy egyetlen utas se legyen képes a helyi hálózaton keresztül valamilyen módon hozzáférni a repülőgép működését befolyásoló rendszerekhez.