- 2015. november 26., 10:58
Amikor már azt hitted, hogy a Raspberry Pi nem lehet olcsóbb, az alapítvány egy öt dolláros változatot dob piacra.
Hirdetés

A Raspberry Pi és Pi 2 kapcsán eddig sem a magas árakra gondoltunk, ám a két gépért felelős Raspberry Pi Alapítvány most tényleg mélyre ment: az új, Pi Zero nevű minigép mindössze 5 (!) dollárba, azaz kevesebb, mint 1500 forintba kerül.

Na és hogy mit kapunk ezért a pénzért? Először is egy tényleg apró lapot, amely 65×30 mm-es méretével egy bankkártyánál is kisebb. Ezen van egy 1 GHz-es Broadcom BCM2835 rendszerchip, 512 MB RAM, egy microSD kártyafoglalat, egy miniHDMI kimenet, két microUSB port, az eredeti Raspberry Pi-vel megegyező tűkiosztású 40 érintkezős GPIO foglalat és egy kompozit videó kimenet. Az utóbbi kettőnél csak a forrasztási helyeket kapjuk meg, tehát akinek ezekre is szüksége lenne, az kénytelen lesz előkapni a pákát is, ha viszont nem kellenek, akkor a magas csatlakozók elhagyásával a teljes gép magassága 5 mm-be belefér.

A készülék természetesen hibátlanul futtatja a Raspbiant és minden, a Pi-n is futó alkalmazást, ráadásul az 1 GHz-re húzott BCM2835-nek köszönhetően az eredeti Pi-nél még gyorsabb is (az A/A+ és B/B+ család alapból 700 MHz-en használta ezt az SoC-t).

Címkék
Hozzászólások