- 2015. december 2., 14:49
Meglepetés persze nincsen, ez a bejelentés évek óta lógott a levegőben. Az Adobe is felfogta: nincs tovább.
Hirdetés

Tulajdonképpen fejlesztőjén, az Adobe-n kívül már mindenki leírta a Flash-t, így csak idő kérdése volt, hogy a vállalat mikor jelenti be, hogy átáll a HTML5-re, és a jövőben inkább a modernebb szabványt helyezi előtérbe. Nos, erre nem kell tovább várni, mivel az Adobe saját blogjában adta hírül, hogy kihátrál a Flash mögül, tekintettel arra, hogy mindaz, amire bevezetésekor csak a Flash volt képes, ma már a HTML5 is elérhetővé teszi.

A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a vállalat szoftverei a következő, 2016-ban megjelenő kiadásoktól kezdve alapértelmezettként a HTML5 szabványt használják majd a mentéseknél, de persze a Flash támogatás sem szűnik meg a közeljövőben. Erre legkorábban is évek múlva lehet majd számítani, amikor már a teljes iparág átállt a HTML5-re. A nagyok, köztük a Facebook, YouTube, stb. már korábban váltottak, de a hirdetések kiszolgálásához a Flash még ma is a legkedveltebb eszköz. Természetesen a stratégiai váltást, ahol szükséges, a termékek neve is leköveti, így a Flash Professional CC-ből Animate CC lesz.

A Flash sorsát elsősorban az pecsételte meg, hogy számtalan biztonsági probléma adódott és adódik vele kapcsolatban mind a mai napig; emiatt az Apple mobilt termékei például sosem támogatták a technológiát, és a Google-féle Androidból is gyorsan, a 4.0-s verzióval kezdődően kikerült. Pedig az Adobe újabban már a Microsofttal és a Google-lel karöltve próbál(t) uralkodni a helyzeten – a jelek szerint nem túl nagy sikerrel.

Címkék