- 2015. december 3., 15:58
A fájlokat titkosító, és a kulcsért pénzt kérő programokban nincs újdonság, de a Chimera csavart egyet az ötleten.
Hirdetés

Az utóbbi idők egyik legnépszerűbb kártevő-fajtája a ransomware, azaz a zsaroló program: ez általában nem csinál mást, mint csendben meglapul a gépen, a háttérben titkosítja az adathordozókon található fájlokat, majd amikor ezzel végzett, akkor egyszerűen pénzt kér azért, hogy ezeket visszaállítsa nekünk (esetleg megspékelve azzal, hogy ők a valamilyen állami hatóság nevében járnak el, miután tiltott tartalmakat találtak a rendszeren).

Egyes korai zsarolós szoftverek még viszonylag könnyen kijátszhatóak voltak, sok esetben például gyenge titkosítást használtak, így a fájlok menthetőek maradtak. De ha nem, fizetni tulajdonképpen akkor sem érdemes, hiszen semmi garancia nincs arra, hogy pénzünkért cserébe valóban megkapjuk a visszafejtéshez használható kulcsot.

A Chimera egy új trükkel próbálkozik most a fizetési hajlandóság növelése érdekében: nemcsak az adatok felszabadítására kér pénzt, hanem azért is, hogy személyes dokumentumainkat (fotókat, videókat, és így tovább) ne tegye közzé az interneten. Ügyes húzás, hogy ezzel kapcsolatban a program a forráskód átnézésre is megkér minket, aki pedig elég képzett ehhez, az egy címet talál, ahol jelentkezni lehet a Chimera csapatába. Mindenesetre a Trend Micro vizsgálata alapján a Chimera áldozatainak sem ajánlott a fizetés: a szoftver jelen állapotában ugyanis csak a fenyegetés szövegében új, a fájlok netes publikálására nem képes.

Címkék