- 2015. december 30., 15:53
Egy hibás beállítás következtében felkerült a netre egy valamennyi amerikai szavazópolgárt tartalmazó adatbázis.
Hirdetés


some text

A társadalombiztosítási adatok, a volt katonák és más, érzékenynek mondható információk kiszivárgása után tulajdonképpen már nincs mit csodálkoznunk, de azért egy 191 millió szavazó valamennyi adatát tartalmazó adathalmaz publikussá válása mégis elég meglepő – az pedig még inkább, hogy az adatbázisnak mintha gazdája sem lenne.

Az adattömeget egy Chris Vickery nevű kutató fedezte fel, aki rögtön közzé is tette ezt az ilyen szivárgásokat gyűjtő Databreaches.net oldalon. Az viszonylag gyorsan kiderült, hogy az adatok valódiak, és olyan finomságokat tartalmaznak, mint a teljes név, a nem, a szavazó azonosítója, telefonszáma, politikai nézetei, illetve korábbi szavazatainak listája, egészen 2000-ig visszamenőleg. Persze a teljes képhez azért az is hozzátartozik, hogy az Egyesült Államokban az államok külön-külön szabályozzák, hogy ezen adatok mely része számít személyesnek és mely részét lehet publikussá tenni: Arkansasban vagy éppen Connecticutban minden része szabadon felhasználható, Kaliforniában csak politikai célokra lehet kiadni és USA-n kívüli személyeknek nem is szabad hozzáférhetővé tenni.

Ennek megfelelően a helyzet kicsit visszás, hiszen azok az adatok, amelyek olyan szavazóra mutatnak, aki egy korlátozásokkal élő államból származik, sikerrel perelhetné az adatbázis gazdáját – ha kiderülne, hogy ki az. A nyomozók több ilyesmivel foglalkozó céget is megkerestek, de mindenhol tagadták, hogy az övék lenne az adatbázis, melynek szerkezete egyébként a NationBuilder nevű politikai kampányok készítését lehetővé tevő cégre utal. A NationBuilder esetében azonban a közvetlen érintettséget az IP címek alapján zárták ki, így valószínűleg az ő egyik vásárlójuk lehetett a felelőtlen vagy felelős tettes.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2011. március 10., 12:00
2014. november 28., 11:00
2011. november 15., 08:00
Hozzászólások