- 2016. január 10., 10:30
A Ziro feltalálója szerint ez az első olyan robot, amit kézzel lehet irányítani – kár, hogy ez nem így van.
Hirdetés


some text

Mármint a kézzel való irányítás természetesen áll, de az hogy ez a robot lenne az első, amelyet a kézmozgással lehet vezérelni, az biztosan nem igaz. Hogy csak egy dolgot említsünk, a Sphero a CES előtt nem sokkal demózta új kütyüjét, amit nem telefonnal, hanem a csuklóra erősített, mozgásérzékelővel felszerelt óra segítségével lehet magunkhoz édesgetni. De térjünk vissza Zirora, mert a csúsztatás ellenére azért érdekes kütyüről van szó. A robot moduláris felépítésű, így mindenki olyan járgány épít belőle magának, amilyet csak szeretne. Összeszerelése nem túl nehéz, mivel tépőzárakat kell csupán egymáshoz illeszteni – annak ellenére, hogy ez nem hangzik bíztatóan, a robot a CES-en csak akkor esett szét, amikor a figyelmetlen látogatók felrúgták, ilyenkor pedig még jól is jött, hogy a tépőzár el tudott engedni. A demóhoz használt jármű négy kereket és az azokat összekötő elemeket tartalmazta csupán; a meghajtást a kerekekben lévő apró elektromos motorok biztosítják.

És akkor a lényeg: a vezérléshez egy kesztyűt lehet használni, amely érzékeli a kézmozgást, és WiFi hálózaton keresztül leadja a parancsot a mutatott gesztusok alapján a robotnak. Hogy melyik mozdulat milyen reakciót váltson ki, azt okostelefonos alkalmazással lehet beállítani, ha viszont ezzel megvagyunk, akkor az appra többé már nincsen szükség. App természetesen Android és iOS alá is készült. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a parancsok villámgyorsan eljutnak a robothoz, így azok végrehajtása sem késlekedik. A kesztyűt természetesen mi is felpróbáltuk, és noha kényelmetlennek nem találtunk, azt sem mondanánk, hogy az eddig legjobb, amit láttunk. A pontossága nagyon jó, efelől nem lehet kérdés, de mi inkább előnyben részesítjük azokat a megoldásokat, amelyek csuklóra vagy felkarra köthetők, és az izom mozgása alapján állapítják meg, hogyan mozog éppen a kezünk. Ha másért nem, azért biztosan, mert ebben az esetben a kezünket is teljesen úgy tudjuk használni, mint egyébként – a kesztyűre mégiscsak vigyázni kell. A robot a gyártó ígérete szerint egy feltöltéssel kb. 2,5 órát képes működni, a kesztyűt viszont elég 5 óránként töltőre dugni.

A Ziro hasznosságáról egyelőre megoszlanak a vélemények, konkrét célja a fejlesztőnek nincsen vele, azon túl persze, hogy az UI-t a végletekig tökéletesítse, bízva abban, hogy valaki előbb vagy utóbb meg fogja vásárolni a technológiát. Tény viszont, hogy a Ziro játéknak sem utolsó; nem csoda tehát, hogy kereskedelemi forgalomban is meg lehet majd vásárolni. Legalábbis, ha a tervek bejönnek: a Ziro kitként Indiegogo kampány keretén belül lesz majd megvehető: a kesztyűt, a négy vezeték nélküli kommunikációra is képes kereket, az összekötő elemeket és a telefonos alkalmazást tartalmazó szett ára 200 dollár lesz. A kampány indulása legkésőbb február végén várható, és ha minden jól megy, akkor az első rendeléseket már márciusban teljesíteni fogja tudni a Ziro.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2009. május 29., 08:00
2009. július 3., 08:00
2012. június 26., 12:00
2009. november 30., 08:00
Hozzászólások