- 2016. január 10., 11:30
Sokan azt sem tudják, hogy az LG gyárt notebookokat; pedig igen, és a felhozatal most egy 15 colos modellel bővült.
Hirdetés

Az LG hordozható számítógépei Európában csak kevés helyen kaphatók, a magyar piacon jelenleg egyáltalán nincsenek forgalomban (ez egyébként nem volt mindig így, 2009 előtt például meg lehetett vásárolni a koreai gyártó termékeit idehaza is). Kár, hiszen a vállalat termékei között több érdekes termék is van, a Gram sorozat például az ultrabookok között vívott ki magának igen jó pozíciókat – legalábbis Koreában. A termékcsaládban 13 és 14 colos kijelzővel szerelt példányok voltak eddig, melléjük a CES-en érkezett egy nagyobb, 15 colos verzió. A nagy képméret ellenére még mindig ultrabookról van szó, nem is akármilyenről, a Gram 15 ugyanis még az 1 kg-os tömeget sem éri el: 980 grammos.

Szerencsére az alacsony tömeg nem megy a minőség és a sebesség rovására: a notebookba Core i5 vagy Core i7 processzort lehet választani, a RAM mérete 8 GB, az SSD pedig 256 vagy 512 GB-os lehet. Az LG igyekezett a gépet csatlakozókkal is jól felszerelni, de a korlátozott hely (és vastagság) miatt a szokásos küszöböt nem sikerült megugrani: a masinán HDMI csatlakozót, Type-C és hagyományos USB 3.0 csatlakozókat találunk például, amelyeket csak egy kártyaolvasó egészít ki. Sajnos az LG az üzemidő tekintetében már nem tudja hozni az elvárható szintet – habáraz ultrabook jelző használatához szükséges 7 órás használat (legalább papíron) megvan, ugyanakkor szerintünk mindenki jobban járt volna, ha a tömeg nagyobb mondjuk 150 grammal, de cserébe 10-12 órás rendelkezésre állást kapunk.

Az LG a gépet valamikor a második negyedévben fogja piacra dobni. Ára egyelőre nem ismert, de alighanem ez a magyar vásárlók számára amúgy sem lenne egy fontos adat, mivel az ultrabook idehaza nem lesz megvásárolható.

Címkék