- 2016. január 10., 09:00
A virtuális valóságokban való mászkálás irányítását sokan sokféleképpen képzelik el. Mutatunk egy jó ötletet.
Hirdetés


some text

A 3DRudder egy érdekes szerkezet, amelyet egy ideje fejlesztenek már ugyan, viszont kipróbálható állapotba csak most került. Egy földre tehető, majd ezután lábbal minden irányba billenthető kütyüről van szó, amivel a virtuális valóságokban lehet mozogni. Az ötlet nagyon jó, hiszen a teljes VR élményhez a szemünket, a fejünket (és annak mozgását), a kezünket már most is használhattuk, menni viszont a lábunkkal megyünk, ami eddig többé-kevésbé szűz terület volt. Michael Douglasnak is valami hasonló lehetett a lába alatt a Zaklatás című filmben, amikor a meghajtó terveit kereste.

Fejlesztője a 3DRuddert egy Oculus Rifttel párosítva demózta, a kettő kütyüvel együtt pedig egy olyan helyszínen lehetett mászkálni, mint mondjuk egy Half-life pálya. A 3DRudder minden olyan érzékelőt tartalmaz, ami a profi irányításhoz kell: giroszenzort, gyorsulásmérőt és nyomásérzékelőt is. Utóbbi arra jó, hogy ne csak az irányt, hanem a mozgás sebességét is precízen szabályozni tudjuk.

A kontrollerhez gyorsan hozzá lehet szokni, és a helyzet az, hogy utána már nem túl hálás dolog visszaállni „kézi vezérlésre”, mivel azt, hogy a kezek szabadon maradnak, kb. két másodperc alatt lehet megszokni, és utána annyira természetesnek adja ez magát, hogy minden más kicsit erőltetettnek tűnik. A jó hír az, hogy aki szeretné kipróbálni a 3DRuddert, annak már nem kell sokáig várnia, a vezérlő márciusban az USA-ban, pár héttel később pedig Európában is meg vásárolható lesz, kb. 200 eurós áron. A rossz hír az, hogy hazai forgalmazás nincs tervbe véve, de a német vagy brit amazonról történő rendelés azért már nem olyan rossz opció.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2009. május 29., 08:00
2009. július 3., 08:00
2012. június 26., 12:00
2009. november 30., 08:00
Hozzászólások