- 2016. január 28., 13:50
A pulzus, a lépésszám és a megtett távolság mellé hamarosan testünk folyadékszintjét is mérhetik a sportkarkötők.

Mindehhez nem lesz szükség másra, mint arra, hogy a Kaliforniai Egyetem Berkeley-ben található kampuszán kidolgozott szenzor kicsit összébb menjen. A kutatók által kifejlesztett hajlékony rendszer nem egyszerűen az izzadságra figyel, hanem annak összetevőit is elemzi, így teljes képet kaphatunk arról, hogy milyen testünk folyadék- és ionháztartása, és így tovább.

Ezen adatok birtokában a sportolók még pontosabban figyelemmel kísérhetik testük állapotát, a szenzort kihasználó alkalmazás pedig szólhat, ha már ideje Isostart inni, megenni a következő energiaszeletet vagy éppen kicsit lassítani a tempón.

A szenzorrendszer prototípusa jelenleg egy hajlékony áramköri lapra integrált öt érzékelőből áll, és egyelőre kicsit nagy ahhoz, hogy mai sportkarkötő vagy okosóra aljára felszereljék. Az egyes érzékelők mérik a glükóz- és tejsav-szintet, a nátrium- és káliumionok szintjét, illetve a bőr hőmérsékletét is, az előbbiek kalibráláshoz. A fejlesztés következő lépése az, hogy ezt az egész rendszert egyetlen chipbe integrálják, amely aztán a viselhető eszközökbe is beépíthető lesz.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2014. május 8., 12:00
2009. május 29., 08:00
2009. július 3., 08:00
Hozzászólások