- 2016. február 2., 17:29
Egy új technológiának köszönhetően a jövő szélerőművei nagy malmok helyett inkább erdőkre emlékeztethetnek.
Hirdetés


some text

Az Ohio Állami Egyetem projektjének keretében speciális elektromechanikus anyagokból (ezek a mechanikus mozgást elektromos energiává alakítják át) készült, fákra emlékeztető struktúrákkal vizsgálták a szélenergia felhasználásának különböző lehetőségeit, a kutatás eredményei pedig biztatóak, még ha egyelőre csak 2 Voltos nagyságrendben mérhető a generált feszültség.

Bár a végeredmény egyelőre óriási erdőre emlékeztető szerkezeteket vetít előre, valójában sokkal többről van szó: a tanulmányban azzal is foglalkoztak, hogy miként lehet szinte bármilyen rázkódó szerkezetből „energiát nyerni”. Ez a rázkódó szerkezet lehet egy híd is, amely kileng a rajta áthaladó járművek miatt, de lehet ezen járművek felfüggesztése vagy a szélben szintén kilengő felhőkarcolók váza is. A projektet vezető Ryan Harne elmondása szerint igen nagy mennyiségű kinetikus energia vár arra, hogy ezzel a módszerrel ki- vagy visszanyerjük egy részét. Ezt az energiát aztán felhasználhatnánk az adott tárgyhoz kapcsolódó szenzorok meghajtására is, ami kifejezetten jól jöhetne a közelgő IoT-világ energiaéhségének csillapításakor.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy ha mindezt sikerülne valahogy úgy megvalósítani, hogy az erőmű ne mechanikus fákból álljon, hanem valódi fákat kombináljuk az elektromechanikus tulajdonságokat biztosító polivinildién-fluoriddal (PVDF), akkor megvalósulhat a Wi-Fi-t és áramot szolgáltató fa régi álma!

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2009. május 29., 08:00
2009. július 3., 08:00
2012. június 26., 12:00
2009. november 30., 08:00
Hozzászólások