- 2016. március 3., 18:01
A Samsung forgalmazza, és 16 TB-os kapacitást nyújt. 512 darab chip található benne.
Hirdetés

Már kapható a világ legnagyobb kapacitású SSD-jeA Samsung kiszállt a merevlemezek piacáról, de az adattárolók piacáról természetesen nem tűnt el: a koreai gyártó egyre nagyobb kapacitású és egyre olcsóbb SSD-kkel örvendezeti meg a felhasználókat. A legújabb kütyüje már nem igazi újdonság, mivel a 16 TB-os kapacitással rendelkező egységet tavaly mutatták be, azonban akkor még csak egy prototípusról volt szó; a mostani hír elsősorban annak szól, hogy megkezdődött a eszköz szállítása.

A Samsung az áráról egyelőre nem árult el semmit, de persze ez nem is olyan meglepő: vállalati felhasználóknak szánt termékről van szó, így az árcédula másodlagos. A célcsoportnak sokkal fontosabb, hogy 16 TB-nyi kapacitást egy 2,5 colos meghajtó méretében kapnak; vagyis a szerverek kapacitását a fogyasztás és új rackek vásárlása nélkül is jelentősen tudják bővíteni.

A 16 TB-os kapacitás elérését az tette lehetővé, hogy a Samsung tavaly kifejlesztette és gyártani kezdte a 256 Gbit-es NAND chipeket (ezek kapacitása 32 GBájt), amelyek a versenytársakhoz képest dupla kapacitást kínálnak. A lapkák természetesen TLC felépítésűek és 48 rétegből állnak. A 16 TB-os mérethez egyébként még ezekből a chipekből is rengeteget, összesen 512 darabot kellett bezsúfolni nagyon kicsi helyre!

Jó hír, hogy a Samsung a 256 Gbites chipeket az év második felében már otthoni felhasználóknak tervezett SSD-kben is fogja használni. Az egyelőre név nélküli sorozat szintén 2,5 colos tokozásban érkezik majd, tagjai pedig 8, 4, 2, 1 és 0,5 TB-os kapacitással rendelkeznek majd.

Címkék