- 2016. március 4., 14:26
A DisplayPort csatlakozó két év után újult meg, a tömörítetlen adattovábbításra és egy új csatlakozókra koncentrál.
Hirdetés

Elkészült a DisplayPort 1.4-es specifikációja. Az új változat nagyjából két évvel az őt megelőző után készült; mivel elődje már szinte teljes 4K kompatibilitást nyújtott, a mostani változat ezen a téren nem igazán hoz a gyakorlatban is hasznosítható fejlődést. A szabványalkotó VESA ezúttal inkább arra koncentrált, hogy a használhatóságot rövidtávon több eszközre is kiterjessze: az aktuális implementációba ennek megfelelően veszteségmentes tömörítés és új típusú csatlakozó (is) került. Az új csatlakozó persze nem teljesen új, az USB-nél már alkalmazott, és egyébként a Thunderbolttal is kompatibilis Type-C konnektorról van szó.

Ahogyan fentebb már említettük, a DisplayPort korábbi verziója is támogatja az UHD felbontású 60 fps-es videókat, de persze a VESA gondolt azokra az időkre is, amikor ez már kevés lesz. A DisplayPort 1.4 akár már a 8K-s képet is tudja továbbítani, ráadásul nemcsak a sztenderd 30 fps-es képsebesség mellett, hanem ennek kétszeresével is. A 4K-s anyagoknál a képkezelés úgy változott, hogy most már akár 120 Hz is lehet a képfrissítés üteme. Természetesen a DisplayPort sávszélessége mindkét esetben lehetővé teszi a HDR-hez szükséges, nagyobb színmélység alkalmazását is.

A VESA egyébként tisztában van vele, hogy arra nem sok esély van, hogy a nappaliban vagy a PC-k környékén a DisplayPort akár csak egy kicsit is megszorongassa a HDMI-t, ennek megfelelően inkább azt szeretné elérni, hogy az autóiparban használatos eszközöknél legyen de facto szabvány az interfészből.

Címkék
Hozzászólások