- 2016. május 30., 20:19
A Microsoft úgy döntött, hogy a legkevésbé biztonságos jelszavakat egyszerűen kitiltja rendszereiből.
Hirdetés


some text

Az megvan ugye, hogy a leggyakrabban használt jelszavak között olyan gyöngyszemek vannak, mint 123456, password vagy éppen qwerty. A dolog persze önmagában nem annyira meglepő: valószínűleg mindenki regisztrált már kényszerből, ilyenkor pedig sokan nem az egyébként jól bejáratott karaktersort, hanem valami könnyen megjegyezhető alternatívát választanak. Sajnos ezzel együtt szép számmal vannak viszont olyanok is, akik nemcsak az eldobható kamuprofiloknál használják ezeket a jelszavakat, hanem Facebookhoz, levelezéshez, stb. A Microsoftnál éppen ezért most úgy döntöttek, hogy a legkevésbé biztonságos jelszavakat egyszerűen kitiltják a rendszerből, így a fenti hármas hamarosan nem lesz alkalmas Microsoft-fiók illetve Azure AD regisztrációhoz. A legkevésbé biztonságosnak számító jelszavak listáját egyébként évről évre összeállítják, és fent említett karaktersorok folyamatosan a lista elején végeznek.

A Microsoft éppen ezért folyamatosan figyeli majd a trendeket, és a könnyen kitalálható jelszavakat a későbbiekben is blokkolni fogja. Egyébként a vállalat online szolgáltatásainál legalább nyolc karakter hosszú jelszót kell használni, amiben legalább kétféle típus szerepel az alábbiak közül: kisbetű, nagybetű, szám, speciális karakter. Elévülési idő viszont nincsen, mivel a jelszó kikényszerített, rendszeres cseréje a kutatások szerint nemhogy erősíti, hanem csökkenti a biztonságot, mivel a felhasználók viselkedési mintája az ilyen esetekben elég jól megjósolható.

A Microsoft lépése üdvözlendő, hosszabb távon viszont mindenképpen valamilyen alternatív megoldásra lesz szükség, mondjuk eldobható jelszavakra – ilyet használnak többek között a bankok is a tranzakciók hitelesítéséhez, de nemrégiben az egyik légitársaság, a Qatar Airways is úgy döntött, hogy egyszer használatos kódokra fog átállni.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2012. december 7., 12:00
2011. március 10., 12:00
2013. december 2., 09:00
Hozzászólások