- 2016. június 4., 17:59
A Horizon idővel a lineáris tévézés végét is hozhatja, de a rendszernek most még bőven vannak korlátai.
Hirdetés

A Horizon márkanév minden bizonnyal nem ismeretlen már a UPC ügyfelei előtt, a szolgáltató Horizon Go néven tavaly mutatta be az okostelefonra és tabletre letölthető alkalmazását, amivel az előfizetők UPC-s WiFi-re illetve mobilhálózatra kapcsolódva bárhol nézhetik az élő tévéadást. Most viszont a beltéri egység újult meg; az új modell a Horizon névre hallgat, és elvileg azt a kényelmet hozza el, amit a szolgáltató egyes nyugati országokban már 2012 óta kínál. A kütyü legérdekesebb újdonsága az, hogy 26 csatorna műsorába egy hétre visszamenőleg is bele tud tekinti, vagyis lényegében akkor nézhetjük meg kedvenc filmjeinket, amikor akarjuk, és nem akkor, amikor azok a tévében mennek. Erre persze a mostani boxok is lehetőséget adnak, de csak akkor, ha felvesszük az adott műsort – ez viszont érthetően sokkal szűkösebb lehetőséget jelentett, ráadásul odafigyelést is megkíván, hiszen ha elfelejtettük beprogramozni a beltéri egységet, akkor lőttek az esti filmnézésnek.

A beltéri egységet sajnos mindenképpen le kell cserélni, ha a Horizon szolgáltatást használni szeretnénk, a csere viszont természetesen ingyenes. Minderre azért van szükség, mert bár a meglévő beltéri egységek is alkalmasak VOD jellegű szolgáltatások igénybevételére (hiszen ilyen most is van), a meglévő platform elég lassú. A Horizon viszont interneten keresztül, extra layerek és protokollok nélkül fér hozzá a mentett tartalomhoz (merthogy nyilván a 26 csatorna adását nem a készülék tárolja, hanem a UPC saját felhője), így a tallózás és egyéb műveletek sebessége sokkal elfogadhatóbb. Hátrány ugyanakkor, hogy az új set-tob-box nem tartalmaz modemet, ezért mellé azt is telepíteni kell – kivéve akkor, ha az otthoni net is UPC-s, ebben az esetben a szolgáltató extra sávszélességet biztosit a tévé jellegű szolgáltatások számára.

Az új beltéri ezzel együtt is nagy hendikeppel indul viszont, mivel csak egyetlen tuner került bele (vagy legalábbis a szoftver ennyit lát jelenleg) vagyis felvételkészítés közben nem lehet elkapcsolni. Ráadásul a boxban belső merevlemez sincsen, tehát aki a klasszikus rögzítési megoldásban gondolkodik, annak egy USB-s meghajtóra is szüksége lesz – igényelt beltéri egységenként. És ez érvényes a timeshiftre is, hiszen adattároló nélkül az sem működik. HDD-t egyébként lehet bérelni a UPC-től is, de ez akkor sem túl elegáns megoldás. Az új box hiányossága még az is, hogy jelenleg nem működik rajta a videotár. A UPC a hiányosságok egy részét szoftverfrissítéssel orvosolni fogja, de hogy erre pontosan mikor kerül sor, azt még nem tudni.

A visszanézhető csatornák listáját ide kattintva lehet megnézni (le kell görgetni a csatornakínálathoz). Egyelőre csak 6 adó szerepel a kínálatban, de a UPC tervei szerint pár hónapon belül jelentősen bővülni fog a kínálat.

Ami igazán érdekes kérdés, az az, hogy a Horizon a felhasználói szokásokat át tudja-e valamennyire alakítani. Elvileg igen, hiszen – bizonyos keretek között – mindenki akkor néz tévét ezentúl, amikor akar. Családon belül sem azt kell eldönteni, hogy mit nézzünk, hanem azt, hogy ki néz először tévét, és ez már sokkal jobb kompromisszum, mint az eddigi lehetőségek. Ugyanakkor tény az is hogy a hét nap nem olyan túl sok, célszerű lenne a visszanézési időt 15-30 napra emelni. Ez a UPC-nek elvileg nem okozhat gondot, még akkor sem, ha mind a 72 csatorna műsorát rögzíteni kell ehhez.

Viszont az is látszik hogy az új beltéri több szempontból is gyengébb, mint a jelenlegi megoldások; hogy a UPC mégis a bevezetése mellett döntött, annak két oka is lehet. Az egyik az, hogy a platformot első körben csak teszteli; ez minden bizonnyal megállja a helyért, hiszen a hibák kijavítása után sokkal könnyebb lesz a felhasználókat rávenni arra, hogy tömegesen váltsanak a Horizon boxra. A tömeges váltás pedig a másik (egyelőre csak feltételezett) dolog miatt fontos: a UPC egy korszerű, sok felhasználót érdeklő VOD rendszerrel könnyedén be tudna törni a hirdetési piacra, hiszen semmibe nem kerül minden visszajátszás elé (vagy extrém esetben lejátszás közben is) rövid szpotokat beiktatni.

Hozzászólások