- 2016. június 20., 12:32
11 óra alatt elkészíthető, magát vezeti és még az utasokkal is cseveg a Local Motors Olli.
Hirdetés

Az önjáró autók és kamionok után csak idő kérdése volt, hogy mikor készül el az első önjáró busz; a kaliforniai Local Motor lett az első olyan cég, aki ebbe a szegmensbe tervezett járművet. Méghozzá nem is akármilyet: az Olli fantázianévre hallgató busz elektromos hajtáslánccal készül, és saját magát vezeti. Kapacitása 12 fő, ami első hallásra talán kicsinek tűnhet, de ha jobban belegondolunk, akkor nem az. Tekintettel arra, hogy a busz nem a nagy forgalmú útvonalak kiszolgálásra készült, a 12 fős utaslétszám azért tűnik ideálisnak, mert vele biztosítható, hogy a menetidő akkor se nyúljon meg számottevően, ha mindenki máshol akar le- és felszállni (ami elég valószínű).

A busz további érdekessége, hogy kasztnija 3D nyomtatással, mindössze 10 óra alatt elkészül, és a többi részegység beépítése sem tart tovább pár óránál. A busz ezen felül még okos is: az utastájékoztatót és útvonaltervezőt az IBM-féle Watson mesterséges intelligencia irányítja, a járművel ennek megfelelően beszélgetni is lehet majd.

A Local Motors célja az Ollival az, hogy az Uberhez hasonló szolgáltatást indítson el (vagy egy ilyen jellegű szolgáltatást indító partnernek szállítsa le a járműveket). A nagyobb kapacitásból adódóan az Uberrel is könnyen versenyképes lehet az üzleti modell; a fuvar rendelése és fizetése pedig a megszokott módon, telefonos app segítségével lesz lehetséges.

Az egyetlen bökkenő az, hogy sajnos még nem tudni, hogy mindebből mikor lesz bármi is. Ugyan maga a busz menetkész, de ez nem jelenti azt, hogy rögtön a forgalomba is lehet küldeni. Előtte egész sor tesztet kell elvégezni, és a Google valamint más gyártók önjáró autóinál már láttuk, hogy ez a gyakorlatban nem pár hetes, hanem minimum több hónapos, de adott esetben akár több éves projekt is lehet. A Local Motors mindenesetre haladna a dologgal, ennek megfelelően már a jövő hónapban elkezdődhetnek a tesztek, mégpedig Las Vegasban és Miamiban, illetve tárgyalások folynak annak érdekében, hogy pár európai városban is ki lehessen próbálni a buszokat.

Címkék