- 2016. június 27., 15:07
Az első hallásra meglepő ötlet nagyon is logikus. Feltéve, hogy a megfelelő keretek közé helyezzük.
Hirdetés

A Huawei nem is olyan régen jelentette be, hogy vezető pozíciót szeretne elérni az okostelefonok piacán, mégpedig 25 százalékos részesedéssel. Most a Samsung tanyázik az első helyen, részesedése pedig 20-21 százalék körül mozog. A Huawei jelenleg Android operációs rendszert használ a telefonjainál, azonban lehet, hogy ez meg fog változni – a kínai gyártó ugyanis saját OS fejlesztésébe kezdett. Habár ez hivatalosan egyelőre csak amolyan „B tervként” szolgál, arra az esetre, ha az Android nem válna be, a színfalak mögött minden bizonnyal konkrét elképzelés van arról, hogy az új szoftver mikor és hogyan fogja leváltani a Google operációs rendszerét.

A saját operációs rendszer kiadása akár még jól is elsülhet, ha azt vesszük figyelembe, hogy a kínai gyártó telefonjainak az általános vélekedés szerint éppen az EMUI néven futó interfész a leggyengébb pontja. Viszont nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a Samsung is komolyan gondolta, amikor a Tizent szerette volna használni telefonjain a robotos OS helyett, végül azonban a projektből nem lett semmi.

A saját OS mellett egyébként egyetlen érv szól: a pénz. Ha a Huawei saját OS-t készít, akkor ahhoz saját alkalmazásbolt fog tartozni, így a benne árult szoftverek után felszámolt jutalék valamint a platformhoz kapcsolódó hirdetésekből származó bevétel nem a Google-höz, hanem a Huaweihez folyik majd be. A Huawei helyzete annyiban más, mint a Samsungé volt, hogy a vállalat inkább saját hazájában nagyon erős szereplő, a globális piacon egyelőre messze nem olyan sikeres, mint a Samsung vagy az Apple. Ez hátránynak tűnik, de valójában mégsem biztos hogy az: mivel Kínában a Google szolgáltatásai amúgy sem működnek, a keresőóriás nyújtotta háttér elvesztése egyáltalán nem jelnet versenyhátrányt. A legvalószínűbb forgatókönyv a saját operációs rendszer bevezetésére éppen ezért szerintünk az, hogy a gyártó a Kínában eladott készülékeknél fogja csak bevetni; ezekhez a telefonokhoz már most is alternatív alkalmazásbolt és szolgáltatások tartoznak.

Címkék