- 2016. július 7., 21:24
Bejelentette a Samsung, hogy elkészült a világ első UFS memóriakártyáival, amelyek leválthatják a mai microSD-ket.
Hirdetés

Bár első ránézésre a kártyák olyanok, mint a mai microSD-k, a helyzet az, hogy a két szabvány nem kompatibilis egymással semmilyen formában (ha jobban megnézzük, látjuk, hogy az érintkezők és az „uszonyok” formája sem stimmel).

Amiért viszont fontos lehet nekünk ez az új, 32-256 GB-os méretben elkészült sorozat, az az, hogy az UFS lényegesen nagyobb sebességet ígér, mint a microSD esetében használt interfész. Az USF Memory Card szabványra épülő eszközök közül a legnagyobb, 256 GB-os modell a Samsungtól származó információk szerint 530/170 MB/sec R/W teljesítményt kínál szekvenciális elérésnél. Az UFS 2.0 nem ismeretlen terep egyébként a Samsung számára, a Galaxy S6 esetében például részben ennek köszönhettük a remek teljesítményt (és az S7-be is átvitték). A rendszerben sok minden közös a SCSI-val, az interfész pedig az M-PHY, amely egy sávon 5,8 Gbps sávszélességet kínálhat.

A Samsung a jövőben természetesen azt szeretné, ha az új kártyákat minden olyan helyen használnák, ahol ma még a microSD az elfogadott. Hogy ez mikorra következik be, azt nem tudni, így azon sincs még mit csodálkozni, hogy a most bemutatott sorozat piacra dobása és ára sem konkrét még.