- 2016. szeptember 7., 22:13
Menetrendszerűen mutatkozott be az új Apple Watch és az iPhone - és nem okoztak komoly meglepetést.
Hirdetés

Úgy tűnik, igaznak bizonyultak a pletykák az iPhone 7-tel kapcsolatban: két változatban, sima és Plus méretben érkezik az Apple telefonjának új generációja, amelyről bizony lekerült a 3,5 mm-es jack aljzat.

Az új telefonokban az A10 Fusion chip dolgozik, amiben négymagos CPU-t találunk (2 nagy teljesítményű és 2 takarékos), a GPU-ja pedig hat magot használ. A CPU 40, a GPU pedig 50 százalékkal gyorsabb az elődnél – állítólag. A dizájn, a kijelző és a méretek alig változtak (bár a panel elvileg fényesebb és nagyobb színteret fed le), fontos újdonság viszont, hogy a telefonok vízállóak lettek: fél órát bírnak ki egy méteres mélységben. Alaposan átdolgozták a Home gombot, ami most már nem fizikai gomb, hanem egy nyomásérzékelős felület, így több funkcióval is felruházható.

A kisebbik iPhone hátoldalán egy f1.8-as fényerejű, stabilizált objektív mögött 12 Mpixeles kamerát találunk, míg a Plusnál két ugyanilyen modul dolgozik, de az egyik 28 (f1.8), a másik 56 mm-es (f2.8) gyújtótávolsággal. Ez némileg hasonlít az LG megoldásához, csak éppen az ellentétes irányba mozdul el: nem nagylátószöget, hanem zoomot kínál. A két kamera együttműködik abban is, hogy a jelenet mélységi térképét is elkészítse, ami felhasználható például csekély mélységélességű fotók létrehozására. A kamerát egyébként már RAW-ban is tudnak rögzíteni, és Adobe Lightroom segítségével ezeket fel is dolgozhatjuk rögtön a telefonon (itt jön jól az A10 Fusion teljesítménye).

Ahogy már említettük, a jackdugóról elfeledkezhetünk, de az Apple az új iPhone-ok dobozában nemcsak Lightning csatlakozóval szerelt fülest, hanem a cégtől meglepően gavallér módon Lightning-jack átalakítót is mellékel. Ide kapcsolódó újdonság az AirPods, egy teljesen vezeték nélküli fülhallgató, amely saját rádiós kapcsolatot használ, nem kell párosítani és egy alkalommal 5 órányi zenehallgatást tesz lehetővé. Tölteni természetesen saját tokja tölti, ezzel együtt 24 óráig tudunk zenét hallgatni vele.

Ami az árazást illeti, a 32 GB-tal induló iPhone sorért 649 illetve 769 dollárt kell fizetnünk, az EarPods viszont meglepően olcsó, 160 dollár lesz.

Az Apple Watch esetében is előkerült a vízállóság, így már úszáshoz is használhatjuk, illetve került bele GPS vevő is. Gyorsabb lett a hardver, tehát gyorsabban indulnak az alkalmazások, a kijelző fényereje pedig tovább nőtt, most már meghaladja az 1000 nitet.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00