- 2016. október 4., 21:29
Október 4-re ígérték, október 4-én tartották a Google nagy hardver-bejelentő eseményét Pixelekkel és VR-ral.
Hirdetés

Kezdjük is a sort a Pixel telefonokkal, amelyekről annyi minden kiszivárgott már, hogy tulajdonképpen nem is szeretnénk hosszasan írni róluk, hiszen a pletykák igaznak bizonyultak, valóban két, csúcskategóriás mobilt kapunk, Snapdragon 821-gyel, 4 GB RAM-mal, 32 vagy 128 GB háttértárral és 5 illetve 5,5 colos kijelzőkkel, FHD és QHD felbontású AMOLED panellel. Ami érdekesség viszont, az a microSD foglalat, amely mindenképpen komoly változás a Nexus vonalhoz képest, ahol ettől az elemtől eddig mereven elzárkózott a Google. Fontos információ még, hogy a cég (illetve a készülékeket gyártó HTC) igencsak ráfeküdt a kamerára, amely ugyanúgy 12 Mpixeles, mint a tavalyi modelleké, de nemcsak optikai stabilizátorral egészítették ki az f2.0-s objektívet, hanem minden szempontból felturbózták, annyira, hogy a DxOMark szerint ez a legjobb mobiltelefonba épített fényképezőgép. Extra ajándék a Pixelek vásárlóinak, hogy a Google Fényképek számukra teljes felbontásban és minőségben kínál tárhelyet, nemcsak tömörítés után. A szoftveres oldalon természetesen az Android 7.1 az érdekes, ami egyelőre kizárólag a Pixel és Pixel XL sajátja. Eddig tehát minden szép és jó, de jön a feketeleves: sajnos az árakra vonatkozó pletykák is igaznak bizonyultak, úgyhogy vége a remek ár/érték arányú Nexusok sorának, a Pixelek valódi csúcsmodellek lettek, ennek megfelelő, sőt, talán cseppet kicsit magasra is tett árakkal: a kisebbik telefon 650 dollárral indul, a nagyobbik pedig 770-nel, míg a minden szempontból rekorder Pixel XL 128 gigabájtos modellért 869(!) dollárt kell fizetni.

A következő, szintén tudott újdonság a Chromecast 4K-képes változata a Chromecast Ultra, amely 70 dolláros árával már nem olyan hihetetlenül olcsó, mint az eredeti Chromecast, viszont ezért cserébe a 4K mellé HDR és Dolby Vision támogatás is jár, a nagyobb sávszélességű tartalom miatt pedig Ethernet adaptere is van (amit ügyesen a tápegységbe rejtettek).

Hazánkban kevésbé érdekes, de a Google kihozott egy Amazon Echo vetélytársat is, Google Home néven, hasonló funkciókkal és 129 dolláros áron, illetve jön egy új routerük is, a Google Wi-Fi, ami kifejezetten egyszerűvé teszi több eszköz összekapcsolásával az otthoni hálózat lefedettségének növelését. Ennek ára szintén 129 dollár.

A várakozásoknak megfelelően a Google bemutatta saját VR szemüvegét is, amely leginkább a Gear VR versenytársa lesz: a 80 dolláros készülékbe elvileg bármilyen Daydream VR-kompatibilis telefont behelyezhetünk, és jár mellé egy mozgásérzékelős távirányító is.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2023. október 2., 17:00
2021. augusztus 9., 08:00