- 2016. november 2., 14:06
Megállt a Windows 10 növekedése, a Microsoftnak valamit lépnie kell majd. A kérdés csak az, hogy mit.
Hirdetés

Megjelenése után egy évig ingyen lehetett frissíteni Windows 10-re. Nagyon nagy részben ennek is köszönhető, hogy az operációs rendszer a Microsoft legsikeresebben startoló OS-e lett, azonban amióta az ingyenességet július végén kivezették, drasztikusan visszaesett a telepítések száma. Nyilván valamilyen szinten természetes folyamatról van szó, hiszen ha nem lett volna az ingyenes időszak, akkor is sokkal többen váltottak volna az első évben. Az viszont elgondolkodtató, hogy a vállalat korábban még 1 milliárd eszközre szerette volna elhozni a Windows 10-et, ráadásul 3 éven belül – a legfrissebb adatok alapján viszont még az is kérdéses lehet, hogy ezt a számot sikerül-e egyáltalán valaha elérni.

Merthogy a Windows 10 piaci részesedése nemcsak egyszerűen lelassult, hanem gyakorlatilag teljesen meg is állt. Októberben a szeptemberi 23-ról 22,5 százalékra csökkent a 10-es verzió aránya az összes számítógépet nézve, míg a Windows 7 és a Windows 8/8.1 valamivel nagyobb szeleteket hasítottak ki a tortából. Továbbra is a Windows 7 a legnépszerűbb (48,3%), és nem lenne meglepő, ha ez a helyzet egészen 2020-ig nem változna – ekkor jár fog lejárni a Windows 7 terméktámogatása. (Már, ha a Microsoft tartja magát a hivatalos menetrendhez, ami egyáltalán nem biztos, elég csak a Windows XP kivezetése körüli hisztire gondolni.)

A Microsoftnál valószínűleg nem örülnek túlságosan az adatoknak, és szinte biztos, hogy megy az ötletelés, miként lehetne újból belökni a szekeret. A legtriviálisabb válasz az ingyenesség: a Microsoft úgyis a piacteres megoldásra akar átállni (de mióta!), csak valahogy az nem fér a vezetés fejébe, hogy ehhez az alapterméket jó volna végre feltételek nélkül ingyenessé tenni. Ha nem is most, a Windows 7 terméktámogatásának lejárta előtt mindenképpen. Windows 10-et most nagyjából 420 millió ember használ, Windows 7-et pedig 900 millióan; ha sikerülne ezt a tábort „megtéríteni”, akkor ráadásul az 1 milliárd eszközös célt is pillanatok alatt lehetne teljesíteni.

Címkék