- 2016. november 21., 17:02
A vállalat több kontaktlencse prototípuson is dolgozik, de biztos, hogy ezeket idén már nem lehet kipróbálni.
Hirdetés

Korábban beszámoltunk már arról, hogy a Google okos kontaktlencsét fejleszt; 2014-ben, amikor a hír felröppent, természetesen még annyira kezdeti szakaszban volt a tervezés, hogy a megjelenéssel vagy akár csak a teszteléssel kapcsolatos időpontot nem tudtunk mondani. Idővel aztán kiderült, hogy a Google (most már egyébként Alphabet) 2016-ban szeretné az első példányokat élesben is kipróbálni; a Reuters legutóbbi információi szerint ugyanakkor nagyon kevés az esélye annak, hogy a tesztek valóban még az év vége előtt elkezdődjenek. Csak emlékeztetőül: a Google kontaktlencséje nem azért okos, amiért a telefonok vagy a tévék, hanem azért, mert a könny összetételének elemzése alapján tudja mérni viselője vércukorszintjét. A Google nem egyedül, hanem az Alcont is birtokló Novartisszal közösen fejleszti a kütyüt – a Novartis nagy névnek számít a látásjavító eszközök piacán, mintegy 70 százalékos részesedéssel rendelkezik. A Google nemcsak a vércukorszintet mérő kontaktlencsével kísérletezik, hanem olyan megoldással is, amely képes a fókusztávolságot megváltoztatni – egyelőre azonban úgy néz ki, hogy semmilyen megoldás tesztelése nem fog elkezdődni a közeljövőben.

A háttérben nem részletezett technológiai problémák állnak, amelyekre a Novartis közleménye szerint sem ő maga sem a Google nem számítottak; de legyünk őszinték, igazából az lenne a meglepő, ha egy ilyen jellegű technológiai újdonság elsőre, minden különösebb fennakadás és csúszás nélkül el tudna készülni. Mivel a probléma vagy problémák részleteit nem ismerjük, egyelőre nem lehet megjósolni sem, hogy a késlekedés hónapokat vagy inkább éveket jelent-e.

Mindenesetre nem a Google az egyetlen gyártó, akinek a fantáziáját megmozgatták a kontaktlencsék: az Innovega nevű cég projektoros kijelzőt épített saját verziójába, egy svájci cég pedig megoldotta a háromszoros zoomolást. És még a Samsungnak is van olyan szabadalma, amelyből arra következtethetünk, hogy kamerával és kijelzővel felszerelt kontaktlencse készül Dél-Koreában.

Címkék