- 2016. november 22., 18:29
Az akkuk új fajtája azt ígéri, hogy többezer ciklus után sem csökken kapacitása, töltése pedig villámgyors lesz.
Hirdetés

Persze technikailag nem is akkumulátorokról, hanem szuperkondenzátorokról van szó, az elektromos energiát ugyanis felületi elektronok és nem kémiai reakciók segítségével tárolja. A Central Florida Egyetemen dolgozó kutatók által kifejlesztett prototípusban az az érdekesség, hogy az eddigi, döntően csak grafén alapú megoldásokkal szemben fémet használ: nanoméretű vezetékeket vesz körbe rendkívül vékony hengerekkel, amelyek felületükön az elektronokat tárolják.

A „szőrös lemezhez” hasonló kinézetnél a szőrök egészen apró, nanométeres nagyságrendűek, az így kialakított akkumulátor pedig másodpercek alatt feltölthető, élettartama pedig a Li-Ion 1000-1500-as ciklusával szemben a több tízezret is meghaladja. Ha egy okostelefonos akkuval hasonlítjuk össze, akkor azt kapnánk, hogy a pár másodperces töltés után akár az egy hetes üzemidőt is elérhetjük. Az új áramforrás másik előnye, hogy hajlékony, tehát hajlítható eszközökbe is beépíthető.

Mindenesetre még ne kezdjük lenézően méregetni a telefonunkban lévő Li-ion akkut, a szőrös szuperkondenzátor ugyanis csak prototípus formájában létezik, ipari jellegű előállítását még ki kell dolgozni.

Címkék
Hozzászólások