- 2016. december 2., 16:46
Egy tanulmány szerint a piacon elérhető olcsó töltők és kábelek 99 százaléka nem biztonságos.
Hirdetés

A kutatást a brit Chartered Trading Standards Institute készítette, és tulajdonképpen azt állítja, hogy az összes olyan töltő illetve kábel, amelyet iPhone-hoz gyártottak, de nem rendelkezik a cupertinoi vállalat jóváhagyásával, nem tekinthető biztonságosnak. A tanulmány szerzői elég nagy mintavételezéssel dolgoztak, hiszen 400 különféle típust vizsgáltak meg, és mindösszesen három olyat találtak, amely minden előírásnak megfelelt. A töltők és kábelek túlmelegedhetnek; jobb esetben csak a telefont teszik tönkre, rosszabb esetben viszont akár lakástüzet is okozhatnak.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy ezeket a töltőket nagyon nehéz kiszűrni – amint az kiderült, még a legnagyobb online webáruház, az Amazon kínálatában is többségben vannak a hamis (és veszélyes) iPhone-töltők. Az Apple egyébként be is perelte az áruházat, amiért nem ellenőrzött forrásból származó kiegészítőket árul a telefonjaihoz.

A felhasználók és a készülékek biztonságát szem előtt tartva az Apple kiadott egy részletes útmutatót, amely itt található; a leírás segít felismerni a hamisítványokat. Az Apple természetesen azt ajánlja, hogy ezeket a kiegészítőket még saját felelősségre se használjuk – pár ezer forintért valóban nem éri meg a garanciát és adott esetben a saját testi épségünket kockáztatni.

Hozzászólások