- 2016. december 14., 17:33
Négyszeres hatótávolság, kétszeres sebesség: ezt ígéri a Bluetooth szabvány következő verziója.
Hirdetés

A Bluetooth szabványt gondozó testület, a Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG) bejelentette a vezeték nélküli adatátviteli szabvány legújabb, 5.0-s verzióját. A fejlesztéseknek hála valamennyi fontos jellemző sokat javul: a hatótávolság például akár négyszeres, a legnagyobb adatátviteli sebesség pedig akár kétszeres is lehet. A testület emellett nagy figyelmet fordított arra is, hogy az LE (a szabvány alacsony energiaigényű) kiterjesztését használó eszközök kommunikációja gyorsabb és stabilabb legyen – utóbbi főleg akkor fontos, ha egy szobában többféle vezeték nélküli kommunikációs hálózat is üzemel.

A Bluetooth szabvány energiatakarékossága miatt az IoT eszközök legfontosabb kommunikációs interfésze; ezekből az eszközökből a következő 5 év során becslések szerint 50 milliárd darab kerül majd a felhasználókhoz. Főleg az okos eszközök miatt fontos egyébként, hogy a szabvány kapacitása nyolcszorosára nő, a hatótávolság pedig négyszeresére, hiszen ezek együttesen azt jelentik, hogy akár egy teljes otthoni rendszert is rá lehet majd bízni a protokollra. Jelenleg egy Bluetooth eszköz elméletben 7 kapcsolatot tud szimultán kezelni, de a gyakorlatban ennél kevesebb kapcsolat felépítése szokott csak sikerülni.

Tekintve, hogy a szabvány végleges formát öltött, már nem sok idő, amíg az első BT 5.0 adapterrel szerelt kütyük megjelennek – erre a korábbi tapasztalatok alapján akár már 2 hónap múlva lehet számítani, persze attól függően, hogy egy-egy terméknek milyen a fejlesztési ciklusa. A Mobile World Congressen bejelentett csúcsmobilok többségében például valószínűleg már ilyen hardver lesz.

Címkék