- 2017. január 27., 11:04
A Facebook a mai naptól támogatja az USB tokenek és az NFC-alapú beléptető azonosítók használatát is.
Hirdetés


some text

Mindkettőt a kétlépcsős azonosítás beállítása után lehet használni, a jelszó mellé, másodlagos kulcsként állíthatjuk be őket. A Facebook egy ideje már támogatja a kétlépcsős azonosítást, amelynek lényege az, hogy a jelszó beírása után egy második kódot is be kell írni, amelyet eddig SMS-ben lehetett kérni. Az USB-s biztonsági kulcs használata kényelmesebb, mert nem kell a kódra várni. Az informatikában persze már nem újdonság az ilyesmi: ha engedélyezzük a funkciót, akkor a Facebook segítségével létrehozhatunk egy sticket, amelyet ezt követően mindig, amikor be szeretnénk lépni a szolgáltatásba, csatlakoztatni kell majd a PC-hez. Fontos, hogy a hardveres kulcs önmagában még nem használható a belépéshez, hiszen csak másodlagos azonosítóként szolgál – a hozzáféréshez a jelszót is kell ismerni. Természetesen ha valaki ellopja a sticket (vagy elveszítjük), akkor az előre generált biztonsági kód segítségével le tudjuk tiltani a további használatot. Az USB-s azonosító egyetlen hátránya talán az, hogy mindig magunknál kell hordani – érdemes éppen ezért beállítani az SMS értesítést is, amelyet vész esetén alternatív megoldásként tudunk igénybe venni.

Az NFC-s beléptetés viszont még az iparágban is újdonság, eddig nem volt bevett szokás másodlagos kulcsként ilyen technológiát használni. Igazából nem is tűnik kényelmesnek a dolog, mivel a telefont ebben az esetben belépés előtt hozzá kell érinteni egy előzetesen a beléptetésre felkészített NFC-s kütyühöz. Ez a megoldás elsősorban azok számára lehet előnyös, akik mondjuk fizetéshez vagy belépéshez már használnak olyan NFC-s eszközt, amelyet lehet programozni is. Az NFC-s token egyelőre csak kísérleti jelleggel működik, amit jól jelez az is, hogy a mobil alkalmazás még nem támogatja – helyette telefonon is a böngészővel kell belépni, ha ezt a módszert szeretnénk alkalmazni.

Az NFC-s azonosítással további probléma, hogy iOS alatt nem működik, mert az Apple továbbra sem nyitotta meg a telefonjaiban lévő chipet külső gyártók felé. Az NFC-s azonosítás ezen hibák miatt valószínűleg nem lesz túl elterjedt, egyelőre legalábbis biztosan nem. A Facebooknál azonban más alternatív azonosítási módszereken is dolgoznak, a másodlagos kulcs a jövőben lehet akár valamilyen Bluetooth eszköz is, mondjuk egy okosóra. Ily módon megoldható lenne, hogy amikor a telefon és az óra párosítva vannak, akkor a belépés gond nélkül működjék, óra nélkül viszont ne lehessen használni az alkalmazást. Ez hasonló lenne a Google Trusted Devices szolgáltatáshoz, amelynek beállítása után a telefon nem kérni a jelszót a feloldáshoz akkor, ha egy olyan eszköz is csatlakozik hozzá, amelyet előzőleg megbízhatónak állítottunk be.

Címkék
Hozzászólások