- 2017. február 1., 18:40
A Backblaze 2013 óta gyűjti az adatokat saját tapasztalatok alapján, és ezeket közzé is teszi.

A vállalat legutóbbi jelentése 2016 utolsó negyedére vonatkozik. A vizsgált időszak során a Backblaze kb. 63 ezer meghajtót használt amelyek közül 1225 darab hibásodott meg, ez 1,95 százalékos hibaaránynak felel meg. A HDD-k összességében is megbízhatóbbak voltak, mivel 2015-ben a meghibásodási arány még 2,47 százak volt, 2014-ben pedig 6,39 százalék. Nem túl meglepő módon ezúttal is a kétlemezes meghajtók voltak a legmegbízhatóbbak, amelyek kapacitása jelenleg 3 TB.

A gyártó adatai szerint az 5 TB-os verziók voltak a leginkább hajlamosak meghibásodni, pedig a felmérésben 3, 4, 5, 6 és 8 TB méretű adattárolók szerepeltek – ennek azonban mindössze az az oka, hogy 5 TB-os HDD-ből csak pár darabot használtak. Ha csak azokat a HDD-ket nézzük amelyekből legalább 1000 darab működött, akkor a 4 TB-os kapacitású verziók azok, amelyeket a leginkább kerülni kell. Persze a gyakorlatban túl nagy különbség azért nincsen, arról beszélünk hogy 100 meghajtóból 1 vagy kettő hibásodik meg.

A gyártók versenyében is főleg a HGST és a Seagate meghajtókra érdemes figyelni, mivel ezekből jóval többet használt a vállalat a kérdéses időszak során. Itt már jóval nagyobb a különbség a megbízhatóság alapján: a HGST termékei csupán 0,6 százalékos valószínűséggel hibásodtak meg, míg a Seagate esetében ez a mutató 2,65 százalék volt. A leggyengébb teljesítményt a Western Digital tudta felmutatni, 3,88 százalékos hibaaránnyal.

A Backblaze jelentése semmi esetre sem nevezhető reprezentatívnak, mivel a vállalat főleg a HGST és a Seagate termékeit használta/használja, de ezzel együtt is érdekes látni, hogy valós helyzetben, azonos feltételek mellett az egyes márkák merevlemezei hogyan teljesítenek egymáshoz viszonyítva.

Címkék
Hozzászólások