- 2017. február 3., 11:53
Egy évet élt, jelenlegi formájában viszont napokon belül eltűnik a Hands Free szolgáltatás.
Hirdetés

A Google levélben tudatta az érintett felhasználókkal, hogy február 8-tól nem fogják tudni használni a Hand Free névre keresztelt, „telefonmentes” fizetési szolgáltatást. A kéz használatát mellőző fizetési megoldást a Google kb. egy éve indította útjára, lényege az volt, hogy a felhasználók egyszerűen az „I’m paying with Google” kifejezést bemondva tudtak fizetni az üzletekben. A platformot a vállalat San Franciscóban tesztelte; a szolgáltatás nem minden boltban működött, ahol viszont igen, ott tényleg nem kellett még a telefonért sem benyúlni a zsebbe. A mobil felismerte, ha olyan helyen voltunk, ahol működött a dolog, így a fizetés után a tranzakció részleteit Bluetooth vagy WiFi kapcsolaton keresztül lezongorázta a bolt rendszerével. Más kérdés, hogy a fizetéshez valamilyen azonosító okiratra is szükség volt, így a fizetéssel járó macerát teljesen azért nem lehetett megspórolni.

A Google nem közölte pontosan, hogy mi a projekt felfüggesztésének az oka, a megszűnésről szóló levélben pedig az áll, hogy a vállalat nagyon sokat tanult a felhasználóktól, és most azon dolgozik, hogy az egyszerű fizetés lehetőségét mindenki számára elhozza. Vagyis a dolog jelentheti akár azt is, hogy ez a fajta fizetési mód önálló szolgáltatásként megszűnik, de rövid időn belül részben vagy egészben az Android Payben viszontláthatjuk majd. A Google egyelőre azzal van elfoglalva, hogy a fizetési rendszert kiterjessze az Android Wearre, hogy ne csak a telefonnal, hanem az okosórákkal is lehessen boldogulni a pénztáraknál.

A Google elég régóta pedálozik azért, hogy az Apple Payjel versenyképes fizetési szolgáltatást indítson, de egyelőre nem sikerült beérnie versenytárást – itt kiválóan megmutatkozik, hogy mivel az Androidhoz rengeteg féle hardvert gyártanak, ezért nem annyira könnyű olyan új opciókat bevezetni, amelyek minden készüléken megfelelően működnek.