- 2017. február 26., 17:22
Túl sok titok nem maradt az LG G6 premierjére, de azért az LG így is nagyon erős kezdést adott az MWC 2017-nek.
Hirdetés

Az LG nem túl sok titkot hagyott meg a G6 képességeivel kapcsolatban, a Mobile World Congress 2017 előtt tulajdonképpen már minden fontos információ kiderült a készülékről. Az információk többsége igaznak bizonyult, a mobil legérdekesebb része így a 18:9-es (2:1-es) képarányú, FullVision fantázianevű kijelző lett. A panel a várakozásokkal ellentétben nem IPS-technológiájú hanem OLED és 2880×1440 pixeles felbontást kínál.

A harc folytatódik a gyártók között a tekintetben, hogy ki tud nagyobb kijelzővel szerelt telefont készíteni, annak viszont örülhetünk, hogy ez a mostani ugrás 5,5-ről 5,7 colra legalább nem jár a méret növekedésével (148,9×71,9×7,9 mm, 163 gramm). A kiszivárgott fotók is valódiak voltak, a telefon a hosszúkás kijelző ellenére tényleg nem nagyobb társainál, nem kis részben persze annak is köszönhetően, hogy a panel felett és alatt csak egész vékony keretet hagytak meg a mérnökök. Fent ez nem is gond, lent viszont – főleg ha valakinek nagy a keze – kicsit kényelmetlen lehet az alsó gombok elérése, de ez könnyen megszokható. A gyors próba során is úgy találtuk, hogy átlagos kézmérettel a kezelés már pár perc után is teljesen természetes. Erre lehet mondani azt is akár, hogy persze, hiszen más telefonokon az érintő gomb van ennyire lent; és ebben van is igazság, viszont a valódi gombot sosem kell precízen eltalálni, míg a kijelzőn lehetnek olyan elemek, amelyekre pontosan kell rábökni.

A 18:9-es képarány a Cinemascope 21:9 és a 16:9 között helyezkedik el, Univision a „neve”, és az LG egyik vendége, Vittorio Storaro (olasz operatőr) szerint pár éven belül a multimédiás tartalmak vezető szabványa lehet. Ebben tényleg van valami, mert egyre több tartalom készül mobillal. Akinek ezek alapján még kétsége lett volna afelől, hogy a telefon kijelzőjét az LG legalább részben a filmek miatt nyújtotta meg, annak eláruljuk, hogy a készülék Dolby Vision és HDR10 támogatással is rendelkezik – ezt a technológiát eddig csak tévékben lehetett megtalálni, most végre (végre?) utat tör magának a mobil kütyük világában is.

A nagy kijelző persze a játékoknak is kedvez, ezért a G6-ra exkluzív játékválogatás is kerül; a csomagnak része lesz például a Temple Run 2, amihez annyi ajándék kredit jár, hogy akár az összes karaktert fel lehet oldani vele. A FullVision kijelző az alkalmazások párhuzamos futtatásakor is hasznos, de erről korábban már esett szó: az LG blogján is az az infó jelent meg pár napja, hogy a nyújtott kijelző egyik nagy előnye az lesz, hogy két alkalmazás használható méretben fér ki egymás mellé.

A telefon külsőre nagyon átalakult: a felesleges sallang lekerült róla, fém és üveg jellemzi a mobilt, a keret pedig nemcsak a káva mellett, hanem a telefon oldalainál is vékony. A fotók ne tévesszenek meg senkit, a hátlap is üveg (Gorilla Glass 5), csak éppen csiszolt, hogy fémhatású legyen – láttunk már ilyet. A kialakítás végre unibody, és nemcsak a telefon sarkai, hanem a kijelző sarkai is lekerekítettek. A mobil platina, fekete és fehér színben lesz elérhető. Az LG ezúttal nem próbálkozott világmegváltó újdonsággal a dizájnt illetően, így a külső akár még egy kissé unalmasnak is nevezhető, de a csúcskategóriában kommersznek mindenképpen.

Ezzel nem azt mondjuk, hogy a dizájnnal bármilyen gond lenne, az LG végre egy olyan mobilt tett le az asztalra, ami mutatós, külsőre minden szempontból teljesen rendben van, de felfelé sem emelkedik ki a csúcsmobilok mezőnyéből – még az IP68-as víz- és porállóságával együtt sem. Nem lehet egyébként felismerni rajta, hogy a G5-tel rokonságban lenne, hacsak arról nem, hogy a bekapcsoló gombot ezúttal is a hátlapra helyezték el, a kör alakú ujjlenyomat-olvasóval egybeépítve. A fém azért is jó választás volt, mert a keret segít a hőelvezetésben is; ezt pedig azért tartották fontosnak kiemelni az LG-nél, mert így megint oda tudtak egyet szúrni a Samsungnak: a 3300 mAh-s akku biztosan nem fog túlmelegedni és felrobbanni.

Android lesz a G6-on, az egyik fontos funkció pedig a Google Assistant, ami magyarul az induláskor még nem fog tudni, de aki beszél angolul vagy németül, annak hasznos segítség lehet. Az Android „felett” az LG saját kezelőfelülete, az UX 6.0 teljesít szolgálatot, amelyből a programválasztó képernyő szőrén-szálán eltűnt, az LG is áttért arra a módira, hogy valamennyi program ikonját kötelezően kiteszi a kezdőképernyőre. Az nagy kérdés, hogy ez kikapcsolható fícsör-e vagy sem; ellenőrizni mindenesetre nem tudtuk, mert a menü egyes funkcióit kóddal védték, valószínűleg azért, mert nem végleges még a szoftver. Ezt leszámítva túl nagy újdonságot nem kapunk, aki használt már korábban is LG telefont, annak a felhasználói élmény ismerős lesz.

Ami a kamerákat illeti, az LG (megint) kétkamerás megoldást használ, a konfiguráció pedig továbbra is eltér az Apple és a Huawei módszerétől is. Az LG-nél a második kamera előtt nagy látószögű, 125 fokos betekintést biztosító objektívet helyeztek el (a sztenderd lencse 71 fokos betekintést nyújt). A 13 MP-es felbontás, amely immáron mindkét hátsó kamerát jellemzi, kissé elmarad a G5 kamerájának részletességétől, de a gyakorlatban ez nem igazán jelenthet problémát. Az első kamera szintén széles látószöget ad, 100 fokosat, viszont csak 5 MP-es fotókat készíthetünk vele.

Az LG összességében egy mutatós telefont rakott össze, ami pontosan úgy néz ki, mint ahogyan azt egy csúcskategóriás telefontól elvárjuk, és a készülék szolgáltatásokban is hozza azt, amit kell. Mégsem tökéletes a mobil, a vas ugyanis, ha gyengének nem is mondható, az abszolút csúcstól elmarad. A Snapdragon 821 nem egy rossz chip, de heteken belül érkezik a Galaxy S8, amelyben már a 835-ös verzió lesz. Az LG ráadásul a memóriát sem vitte túlzásba, a RAM 4 GB-os, a ROM pedig mindössze 32 GB-os – utóbbi persze bővíthető, de könnyen belátható, hogy nyers erő tekintetében a G6 már most sem tudja hozni azt, amit egye már meglévő riválisa, és akkor a hamarosan bemutatásra kerülő modellekről még nem is beszéltünk. Mindez akkor nem lesz gond, ha ez az árazásban is meglátszik: 200 ezer forint környékén a G6 kiváló ajánlat lehet, ha viszont 250 ezer forintra lövik be a mobilt az LG-nél, akkor az problémás lehet.

A telefon fontosabb specifikációi:
• 5,7 colos OLED kijelző
• 18:9-es képarány, 2880×1440 pixeles felbontás,
• Qualcomm Snapdragon 821 rendszerhip
• 4 GB RAM
• 32 GB-os belső tárhely
• 3300 mAh-s akkumulátor

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00