- 2017. február 26., 18:42
A P10-ről már szinte mindent tudtunk, viszont a Huawei rögtön a nagyobbik testvért, a P10 Plust is bemutatta.
Hirdetés

A Huawei szépen eltanulta a riválisoktól, hogyan kell a fontosabb események előtt minden információt kiszivárogtatni, így a Mobile World Congress előtt már tudtuk, hogy a vállalat a P10-et fogja bemutatni – mellé viszont megérkezett a nagytestvér, a P10 Plus is. A Huawei most már évek óta ontja magából a prémiumkategóriás telefonokat, ezért nem is igazán tud mellényúlni: a P10/P10 Plus páros is minden tekintetben hozza a márkától illetve a kategóriától elvárható szintet.

Az abszolút csúcsot az 5,5 colos QHD felbontású kijelzővel szerelt P10 Plus jelenti majd, ebbe a telefonba Kirin 960-as rendszerhip, 6 GB RAM és akár 256 GB-os tárhely is kerülhet, míg a kisebb P10-ben 5,1 colos Full HD LCD, ugyancsak Kirin 960-as chip, de csak 4 GB RAM és alapból 32 GB-os tárhely teljesít szolgálatot. A Huaweitől megszokott módon a tárhely természetesen bővíthető, vagy opcionálisan a micorSD-kártyát második SIM-re cserélhetjük. Érdekesség, hogy amíg az LG és a Samsung is az egyre nagyobb kijelző felé haladnak (ismét, tegyük hozzá, mert az elmúlt években volt egy kis szünet), addig a Huawei nem vette fel a kesztyűt – ez nem is baj, könnyen lehet, hogy az 5,1 colos méret miatt többen választják majd a gyártó termékeit. A P10 Plus és a P10 az akku kapacitásában is eltér: előbbi monstre 3750 mAh-s telepet kapott, de utóbbi 3200 mAh-s akkuját sem kell azért félteni, akár még a kétnapos rendelkezésre állás is könnyen meglehet. Adott természetesen a gyorstöltés lehetősége is, amivel az akkut 60 százalékra kb. 40 perc alatt lehet feltölteni.

A Huawei megszabadult a hátsó ujjlenyomat-érzékelőtől, amely az előlapra, a kijelző alatti részre költözött. Állítólag azért, mert a felhasználóknak ez a pozíció jobban tetszik, ami minimum meglepő azok után, hogy a Huawei eddig zsákszámra ontotta magából azokat a telefonokat, amelyeken hátul helyezkedett el ez a szenzor. Az új kialakítás azért is érdekes, mert eddig a Huawei az Android szoftveres gombjait használta, most viszont az ujjlenyomat-olvasó egyben gombként is működik – viszont egyedül látja el a Home, vissza és feladatkezelő funkciókat is, jobbjára és baljára sem kapott maga mellé segítséget.

Persze nincs ezzel semmi baj, ismerünk más gyártókat, akik tökéletesen elvannak egyetlen gombbal is, meg kell szokni, ennyi az egész. Dizájn terén ezt leszámítva nem villantott hatalmas újdonságot a Huawei, a P10-ben egyértelműen felismerhetők a P9 stílusjegyei, de az tény, hogy a vonalvezetés lágyabb lett kicsivel, ami például a sarkok lekerekítésénél figyelhető meg remekül. Nemcsak az oldal, hanem a hátlap is fém, aminek az egyik előnye az, hogy az ujjlenyomatokat nem gyűjti; a Huawei pedig a színválasztékról is gondoskodott. A P10 fehér, ezüst, fekete, arany, rózsaszín (rose gold), kék és zöld színben lesz elérhető.

A mobilon az Android 7.0 és az Emotion UI legújabb verziója teljesít szolgálatot, utóbbi akár alkalmazásválasztóval is kecsegtet. Egyébként minden a megszokott mederben folyik tovább, aki használt már Huawei mobilt, annak az új verzió nem fog túl sok meglepetéssel szolgálni. A Mate 9-nél bevezetett Machine Learning is a rendszer része, így a telefon megtanulja a szokásainkat, és elvileg 18 hónapnyi használat után sem fog lelassulni.

A P10 és a P10 Plus legkomolyabb funkciója megint a Leicával közösen fejlesztett, dupla optikás kamera, amelynek egyik tagja 20, másik tagja pedig 12 MP-es felbontást kínál. Érdekes módon a monokróm szenzor felbontása nőtt, ami technológiailag simán igazolható persze. A P10 Plusban f/1.8-as optika található, a P10-ben csak f/2.2-es, viszont az optikai stabilizátor nem feláras a P10-be is bekerült. Az előlapi kamera szintén Leica kooperáció eredménye, 8 MP-es felbontással és intelligens látószöggel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a telefon a képen résztvevők számához igazítja (persze csak szoftveres), hogy mi kerül rá végül a képre.

A mobilok ára egyelőre nem ismert, és pontos megjelenési dátum sincsen, de március végi premier valószínűsíthető.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások