- 2017. február 27., 16:33
Egyre közelebb kerül az 5G-s hálózatok bevezetésének ideje, bár pontos dátumot még senki sem tud.
Hirdetés

Az MWC-n mi is főleg a kütyükre figyelünk oda, nem pedig az infrastruktúrára, aminek az egyik fő oka az, hogy a fejlesztések ez utóbbi területen kevésbé látványosak. Az 5G-re való átállás viszont más tészta, a kiállítás területén lépten-nyomon olyan demókba botlottunk, amelyek az 5G képességeit mutogatják. A Qualcomm például a Fira (a kiállítási terület) és a metró közötti aluljárót plakátozta ki gigabites LTE-vel, a Samsung pedig a sajtótájékoztatón egy egész blokkot szentelt az 5G infrastruktúra fejlesztéseknek. Az 5G-vel kapcsolatban azonban a demók többsége hibás koncepcióra épül! Szinte minden cég azt emeli ki hogy a letöltési sebesség 1 Gbps-ra nőhet. És ez az, amit demóznak, mert ez a látványos. Több között a ZTE is ezt teszi. A kínai vállalat egy Snapdragon 835-ös chippel szerelt telefonnal végezte a bemutatót, amelyben szintén a Qualcomm gyártotta X16-os LTE modem teljesít szolgálatot.

Az 5G valóban gyorsabb lesz, ugyanakkor sokkal fontosabb, hogy a technológia segítségével a jelenlegi hálózatokhoz képest jóval kisebb késleltetésű rendszereket lehet üzembe helyezni. A gyakorlatban az 1 Gbps-os letöltési sebességet úgysem lehet majd elérni, de ha el lehetne, sem profitálna belőle senki. Abból már sokkal inkább, hogy a mobilhálózat teljesítménye akkor sem fog látványosan csökkenni, ha egyszerre nagyon sokan akarnak adatokat letölteni. Ez nemcsak azért fontos, mert egy rendezvényen sokkal jobb vételi feltételek várhatók, hanem azért is, mert a kutatások szerint 5 éven belül milliárdban lesz mérhető az üzembe helyezett IoT kütyük száma – ennyi eszközt a 3G és 4G hálózatok nem tudnak kiszolgálni. Tavaly egyébként már írtunk erről a problémáról, mégpedig az Ericsson egyik demója kapcsán, ahol azt lehetett megnézni, hogy egy 5G-s hálózat mennyivel hatékonyabban képes kiszolgálni például egy drónokat irányító rendszert.

Az 5G az MWC-n látottak alapján már erősen kopogtat, de a rögös valóság az, hogy a technológia pár évig még biztosan nem lesz mainstream. De nem baj, valahol el kell kezdeni, és az a tény, hogy most már a szolgáltatók is erősen foglalkoznak vele, mindenképpen bizakodásra ad okot.

Címkék
Hozzászólások