- 2017. február 27., 14:31
Minden téren a legjobbat igyekszik nyújtani a Sony csúcsmobilja, így viszont kicsit későn kerül piacra.
Hirdetés

A Sony ma reggel bemutatott két Xperia XA1 mobilt, az igazi nagyágyú viszont az XZ Premium lett, amely minden tekintetben az elit kategóriát képviseli: csúcskategóriás vas, csúcskategóriás kijelző és csúcskategóriás kamera jellemzi. Az egyetlen gond vele az, hogy a csúcsteljesítményt az a Snapdragon 835 adja, amelynek a Samsung lesz az indító gyártója, így a Sony Xperia XZ Premium csak akkor kerülhet a boltokba, amikor a Samsung már forgalmazza a Galaxy S8-at (és addig még nekünk, újságíróknak is csak nézni lehet a telefont, kipróbálni nem). Ez a menetrend nem tűnik túl jó stratégiának, persze az is igaz, hogy másik rendszerchip esetén a Sony azt kockáztatta volna, hogy a telefonban lévő hardver pillanatok alatt elavulttá válik. Így túl jó megoldás nem volt, ezt belátjuk. A chip mellé a Sony Adreno 540-es GPU-t és 4 GB memóriát pakol, az adatok tárolásához pedig 64 GB-os (és bővíthető) tárhely áll majd rendelkezésre. A RAM mérete esetleg csalódást kelthet, de az igazság az, hogy 4 GB egy telefonba egyelőre bőven elegendő.

A Sony eddig sem sűrűn váltogatta a dizájnt, és ezt a szokását a vállalat most is követte: az XZ Premium szinte teljesen azonos felépítésű a tavaly bejelentett XZ-vel. Akinek eddig bejöttek a gyártó telefonjai, annak az XZ Premium is tetszeni fog, akinek viszont annyira nem fekszik a minimalista dizájn, azt nem ez a telefon fogja átcsábítani a japán márkához. A tavalyi formatervre való építkezés egyben azt is jelenti, hogy az IP68-as szabvány szerint víz- és porálló a telefon. Kicsinek viszont nem mondható: 156×77×7,9 mm-es váz és 195 grammos tömeg jellemzi.

De nézzük a kijelzőt, amely most újból 5,5 colos és újból 4K-s! Igazából most sincsen több létjogosultsága ekkora felbontás alkalmazásának, mint két éve volt, de a Sony valamiért úgy döntött, hogy megint előveszi a 4K-t – ha másért nem, akkor azért, mert papíron nagyon jól mutat. VR szemüveggel egyéként jól ki lehetne használni a részletességet, de ilyen tervekről egyelőre nem hallani. Az IPS-technológia viszont megmaradt, és a kijelző megkapta a legújabb BRAVIA motort is, amely a HDR anyagokat is kezeli. A 806 PPI-s panelt HDR filmekkel ki is fogjuk tudni használni (Amazon ugyan nincs nálunk, de Netflix igen), mással nem nagyon. Valószínűleg ez a telefon is szépen visszakapcsol majd Full HD-be, ha éppen nem képeket vagy 4K-s videókat nézegetünk rajta. Az más kérdés, hogy van-e értelme a 4K-s videókkal szórakozni akkor, amikor egy 5,5 colos kijelző 40 cm-ről már egy HD felbontású film is tökéletesen élesnek látszik…

A Sony a telefon kameráját is alaposan felturbózta, mégpedig azzal az új szenzorral, amely másodpercenként akár 960 képkocka rögzítésére is képes. A CMOS érzékelő úgy hozza ezt a teljesítményt, hogy 1 GB-os saját memóriachipet kapott, ez a puffer a rögzítéskor – amiből következik az is, hogy 960 fps-nél a film hossza másodpercekben limitált lesz, de ez legyen a legnagyobb bajunk. Egyébként a 19 MP-es, 4:3-as képarányú szenzor ezt a képsebességet 720p-s felbontás mellett tudja hozni, ha viszont a részletesség az úr, akkor a 4K is kiválasztható. Nem rossz az első kamera se: vele 13 MP-es fotókat készíthetünk, nagy látószöggel.

A mobil további hardverei már nem tartogatnak igazán meglepetést: a Sony USB-C 3.1 csatlakozót használ, a jobb oldalon lévő bekapcsoló gomb egyben ujjlenyomat-olvasó is, a 3230 mAh-s akkuról pedig a gyorstöltés és a Qnovo gondoskodik. OS-nek az Android 7.1-et kapjuk, a Sony szokásosnak tekinthető módosításaival. Árról és elérhetőségről egyelőre nincs szó, és ez a helyzet március 29-ig minden bizonnyal marad is.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. december 2., 12:00
2020. október 15., 12:00