- 2017. március 17., 09:49
Megjelent a Google böngészőjének 57-es verziója, amelynek egyik újdonsága sokaknak lehet nagyon fontos.
Hirdetés


some text

Manapság már igencsak általánosnak tekinthető, ha egy felhasználó böngészés közben egynél több fület is megnyit. Ezzel semmi gond sincsen, egészen addig, amíg a háttérben lévő lapok nem akadályozzák a gép használatát: a böngészőben megnyitott, de éppen használaton kívüli lapok is használják ugyanis a gép erőforrásait. Attól még, hogy nem látszik egy lap, a rajta elindított videó tovább fut, de nem állnak le az animált GIF-ek és a JavaScript kódok sem. Ez amellett, hogy csökkenti a gép teljesítményét, a fogyasztásnak sem tesz jót;noha asztali gépen ez nem probléma, egy laptopnál az akkumulátoros üzemidő nagy mértékű csökkenését is eredményezheti.

A Chrome legújabb, 57-es verziója viszont gátat szabhat ennek a folyamatnak: a böngésző megpróbálja intelligensen kezelni az egyes füleket. Minden olyan tab, amihez legalább 10 másodperce nem nyúltunk hozzá, inaktív jelölést kap, meg egy fix időkeretet, amely azt határozza meg, hogy az adott fül még mennyi CPU időt kaphat, amíg háttérbe szorul. Ha egy fül a keretet teljesen felemészti, akkor a Chrome teljesen leállítja azt, egészen addig, amíg rá nem kattintunk újra az adott fülre. A Chrome emellett igyekszik megtanulni azt is, hogy az adott ablakok hogyan viselkednek, hogy a későbbiekben a szolgáltatást finomhangolni tudja.

Az egyes fülek teljes lekapcsolása persze nem minden esetben megoldható, ezért a Google böngészője is tesz néhány kivételt. Amelyik fül hangot játszik le, az soha nem válik inaktívvá – így a háttérben futó Play Music szolgáltatást vagy az oldalra kitett böngészőben futó YouTube videót korlátozás nélkül használhatjuk. És nem kerülhet leállításra egy tab akkor sem, ha valós idejű adatkapcsolatot használ – ilyenek többek között az internetes banki szolgáltatások weboldalai és a webáruházak többsége is.

A Google most bevezetett újítása csak az első lépés; a vállalat terveiben az szerepel, hogy néhány éven belül a háttérben futó ablakokat teljesen felfüggeszti. Ez most még nem lehetséges, mert sok webes szolgáltatásnál hibás működést eredményezne. A vállalat egyébként a háttérben futó ablakokat mobilon 5 perc inaktivitás után már régóta leállítja, hogy ezzel is kímélje a telefon akkumulátorát.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2011. december 18., 12:00
2011. augusztus 31., 15:00
2011. július 25., 12:00
2012. december 12., 13:36
Hozzászólások