- 2017. március 17., 14:43
Évek óta pletykálják, idén viszont tényleg piacra kerülhet a Samsung összehajtható telefonja.
Hirdetés

A gyártók évek óta próbálják kitalálni, hogyan lehetne egyszerre nagyméretű kijelzővel szerelt, mégis kis helyen elférő telefonokat készíteni. Igazából nagy titok nincsen: valahogyan meg kell oldani, hogy a mobilt össze lehessen hajtani. Az már más kérdés, hogy az összehajtható kivitelt megvalósítani már korántsem ennyire egyszerű: az LG például már a 2008-as CES-en demózott olyan kijelzőt, amelyet össze lehetett hajtani, három éve pedig a koreai gyártó olyan OLED-tévét mutatott be, ami egy személyben tudott ívelt és sík is lenni, de ezekből a termékekből nem lett azóta sem semmi. Az összehajtható kijelző azóta megjelent a Lenovo több prototípusán is, de ilyesfajta megoldással szállított, a piacon valóban megvásárolható terméket a kínai gyártó sem készített.

De talán most: a Samsung az év második felében állítólag tényleg be fog mutatni egy összehajtható mobilt, amelyet néhány ezer példányban le is fog gyártani. Egyelőre ez a készülék sem lesz elérhető kiskereskedelmi forgalomban, a projekt csak egy nagy teszt lesz: a telefonokat a koreai gyártó legfontosabb partnerei fogják megkapni, és az ő visszajelzéseik alapján dől majd el, hogy a készüléket végül gyártásba küldi-e a Samsung vagy sem.

A mobil egyéb képességeiről egyelőre nincsenek információk, de azt nyilván mindenki sejti, hogy egy ilyen jellegű újdonság csak és kizárólag a prémium kategóriába érkezhet, oda illő hardverrel és árcédulával. A Samsung állítólag már rendelkezik néhány prototípussal, amit a nagyon szűk körben az MWC 2017 alatt már mutogatott; a telefont a tervek szerint az első negyedévben kezdték volna nagyobb mennyiségben gyártani, de legalább fél éves csúszásra kell számítani.

Természetesen nem a Samsung az egyetlen, aki összehajtható telefont szeretne piacra dobni, de ahhoz, hogy egy ilyen jellegű készülék elkészüljön, ahhoz mindenek előtt megbízható és kiváló minőségű kijelzőre van szükség. A kínai és tajvani panelgyártók serénykednek is, a BOE, a Visionox és az AUO is rendelkezik már olyan prototípussal, ami teljesítheti a gyártók elvárásait. Ezek a vállalatok olyan telefongyártóknak szállítanak panelt, mint például a Lenovo, az Oppo és a Vivo.