- 2017. március 29., 17:00
A korábban kiszivárgott információk pontosak voltak, így meglepetés nem volt – csak két szinte tökéletes telefon.
Hirdetés

Végre eljött a nagy nap: a Samsung hivatalosan is bemutatta idei két csúcsmodelljét, a Galaxy S8 és Galaxy S8+ készülékeket. A koreai gyártó Londonban és New Yorkban egyszerre tartotta a bemutatót, mi előbbi városban izgultuk végig a bejelentést. A koreai gyárt háza tájáról elég sok információ kiszivárgott az elmúlt hetekben, így a fontosabb képességek tekintetében igazi meglepetéssel nem szolgált az Unpacked névre keresztelt esemény; két olyan telefont kapunk, amelyeknél Android vonalon nehéz jobban elképzelni, a telefonok sok szempontból utat mutathatnak a konkurenciának.

A Galaxy S8 és S8+ között, ahogyan várni lehetett, főleg méretben van különbség, előbbi 5,8, utóbbi 6,2 colos kijelzőt kapott. Mindkét telefonra ívelt kijelző került; a tervezők nem tértek el túlságosan a tavalyi S7 edge formatervétől, amivel nekünk az égvilágon semmi bajunk nincsen, az S7 edge az egyik, ha nem a legszebb Samsung telefon volt. Az S8 széria mindkét tagjánál megnyújtották a kijelzőt, az OLED panel 18:9-es képarányt és 1440×2960 pixeles felbontást nyújt (Infinity Display), sarkai lekerekítettek. Egyesek számára talán csalódást keltő lehet, hogy a Samsung nem váltott 4K-ra, azonban a helyzet az, hogy a QHD+ részletesség bőségesen elég, a 4K-nak a hétköznapi életben nem látjuk értelmét, csak a telefon fogyasztását növelte volna egy ilyen panel, teljesen feleslegesen. A kijelző nyúlánksága ellenére az S8 kisebb lett, mint az S7 edge volt, vastagsága pedig 0,3 mm-rel nőtt. A méretcsökkenést a mindkét oldalon peremig tartó kijelző, hosszanti irányban pedig a kijelző alól eltűntetett gombok tették lehetővé. És ezzel el is érkeztünk az egyik olyan fontos változtatáshoz, ami a felhasználókat valószínűleg eléggé megosztja majd: a Samsung ikonikussá vált fizikai gombjai lekerültek az S8-ról és S8+ról, helyette az Android szoftveres gombjait használhatjuk majd. Ennek persze van előnye is, a gombok sorrendje (és funkciója) könnyen változtatható, a fizikai (ráadásul nem is érintős) Home gombot viszont el kell engedni.

A készülékek többféle változatban is megvásárolhatók lesznek, ha a tárhely/SIM-variációkat nem számoljuk, akkor kétféle modell lesz elérhető. Ahogyan azt már korábban tudni lehetett, a Samsung Galaxy S8 lesz az első okostelefon, amelybe Snapdragon 835 kerül, ez a típus többek között az USA-ban és Dél-Koreában lesz majd kapható. A másik verzióban Exynos 8895 chip lesz, ez hajtja majd az Európában megvásárolható modelleket. Az teljesen biztos, hogy a teljesítményt illetően egyik verzióval sem lesz gond, bár a CPU a tavalyi modellekhez képest csak 10 százalékkal lett gyorsabb, a GPU pedig kb. 30%-kal. A rendszerchip mellé 4 GB RAM-ot kapunk, a tárhely pedig 64/128 GB lehet. A Samsung ennek ellenére meghagyta a bővítési lehetőséget, aminek már csak a 4K-s videók tárhelyigénye miatt is örülhetünk.

Kapcsolódási lehetőségek terén a maximumot kapjuk; gyakorlatilag csak az LTE-adapter sebessége a kérdéses, ami letöltési irányban akár 1 Gbps is lehet (Cat16). A többi interfész között HSPA adaptert, ac-s WiFi-t, NFC-t, A-GPS-t találunk még, a Bluetooth 5.0-s. Szintén a kapcsolódási lehetőségekhez sorolandó, hogy a Samsung is átállt az USB-C csatlakozóra, amelyet nemcsak adatátvitelre és töltésre lehet használni, hanem HDMI-ként és USB OTG funkciókhoz is. Az USB-C csatoló ráadásul gyors is, mivel a 3.1-es szabványt támogatja. A jack dugasz, sokak legnagyobb örömére, maradt.

Az akku kapacitása viszont csökkent: az S8-ban 3000 mAh-s, az S8+ban 3500 mAh-s áramforrás található, amivel a kétnapos üzemidőt szinte biztos, hogy nem érdemes megcélozni. Viszont az Ultra energiatakarékos mód része a mobilnak, vele az okos funkciók beáldozásával akár hétnapos rendelkezésre állást is kaphatunk.

Az OS tekintetében nincs meglepetés, Android 7.0 és TouchWiz kombó teljesít szolgálatot az S8 telefonokon. Nagy újdonságról azért nem tudunk beszámolni, mert az új TouchWiz a tavalyi telefonokra már megérkezett, a rajtuk lévő firmware-hez képest jelentős újításokat az S8 firmware-e sem tartalmaz. A Samsung a minimalista dizájn felé fordult, és a Google irányelveit maximálisan figyelembe veszi, így továbbra is egy nagyon szerethető és maximálisan jól használható rendszert ad a telefonhoz.

Az előlapi gombok hiánya miatt az ujjlenyomat-olvasónak is új helyet kellett keresni. A szenzor eddig a Home gombban volt, most viszont a hátlapra került. Ami miatt ez problémás, az az, hogy az asztalra letett telefont így nem lehet gyorsan feloldani, vagy pedig fel kell venni akkor is, ha csak egy üzenetet szeretnénk elolvasni. A Samsung éppen ezért két új feloldási módot is beépített: a Galaxy S8-ban íriszszkenner és arcfelismerés is működik.

Ezeket a szenzorokat nemcsak a telefon feloldásához használhatjuk, hanem zárolhatunk vele alkalmazásokat, használhatjuk fizetésre (egy pillanatra álmodozzunk, és képzeljük el, hogy már Magyarországon is van Samsung Pay), vagy fájlokat is levédhetünk, és webhelyekre, szolgáltatásokra jelentkezhetünk be. Egyébként van rá esély, hogy a Samsung 2017-ben Magyarországon is bevezeti a szolgáltatást, legalábbis európai terjeszkedés mindenképpen tervbe van véve; reménykedjünk. Szoftver fronton a húzó fícsör mindenképpen a Bixbi személyi asszisztens, legalábbis azokban a régiókban, ahol a szolgáltatás elérhető, sajnos Magyarországra ez – nem túl meglepő módon talán – nem igaz. A digitális személyi asszisztens a Google Assistantnak, a Sirinek, az Amazon Echonak és a hasonló szolgáltatásoknak állíthat konkurenciát, hogy mennyire erőset, az a következő hetekben, hónapokban fog kiderülni. A Bixby számos feladatra képes, nemcsak beszélgetésszerűen lehet vele kereséseket, vásárlásokat bonyolítani, hanem irányíthatjuk vele az okosotthon kütyüinket, vagy utasíthatjuk a mobilt arra is, hogy készítsen egy fotót, és azt küldje el egy ismerősünknek. Sőt, ha lefotózunk vele valamit (bármit), akkor a Bixby meg tudja keresni, hogy az adott dolgot hol lehet az interneten megvásárolni. A Bixby első körben angolul lesz elérhető, de a szolgáltatás később egyes európai országokban is elérhetővé válik.

A Samsung évek óta kiváló kamerát szerel a csúcskészülékekbe, és a trendet az S8/S8+ párosa sem töri meg. A szenzor felbontása maradt 12 MP, ami talán csalódás, főleg úgy hogy a képarány sem változott 16:9-re, hanem maradt 4:3-as; aki a széles formátumot részesíti előnyben, annak 9 MP-lel kel beérnie. A szoftver rengeteg felvételi módot kínál, manuális beállításokat is használhatunk, és van természetesen RAW üzemmód is. A kamera a korábbi modelleknél a Home gomb dupla megnyomásával gyorsan elindítható volt, a Home gomb hiánya szerencsére nem jelenti azt, hogy erről a fícsörről le kell mondanunk: ezt mostantól a bekapcsoló gomb dupla megnyomásával érhetjük el. A kamera alapvető képességei nem változtak; a kiváló képminőség mellett adott a fázisérzékeléses automatikus fókusz, az optikai képstabilizátor és a kiváló fényerejű (f/1.7) optikai is. Bár pletykálták, a Galaxy S8 és az S8+ sem tud 960 fps képsebességű videókat rögzíteni.

A telefonok fekete, fehér, szürke, arany és rózsaszín árnyalatokkal lesz elérhető. A telefon csomagolásában az AKG tervezésében készült fülhallgató található.

Mindent egybevéve nincsen kétségünk afelől, hogy a Samsung Galaxy S8 és S8+ elsöprő sikert arat majd a felhasználók körében, a Samsung megint odatette magát, aminek meg is lett az eredménye.

A személyes ismerkedés során gyűjtött tapasztalatokról itt olvashatsz.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások