- 2017. április 3., 13:48
Egyelőre nagyon kicsi a lebukás esélye, ezért aki drónt vásárol, az hajlamos áthágni a szabályokat.
Hirdetés

Ami mondjuk nem meglepő, mert a gyakorlat azt mutatja, hogy aki ilyen eszközt vásárol, az a legalapvetőbb biztonsági szabályokkal sincs tisztában, az etikai normákkal pedig nem törődik.
Egyelőre elég kevés olyan ország van, amely vezet statisztikát a drónokkal kapcsolatos bejelentésekről, az Egyesült Királyság azonban közéjük tartozik: a szigetországban 2016-ban háromszor annyi panaszt tettek ilyen kütyüvel kapcsolatban, mint egy évvel korábban, és tizenkétszer annyit, mint 2014-ben. 2016-ban ez nagyjából 3500 esetet jelentett, vagyis minden napra jutott durván tíz eset.

A drónok jó ideje a hatóságok látókörében vannak, nem egy esetben fordult már elő például az, hogy figyelmetlen/nemtörődöm tulajdonosa miatt utasszállító repülőgépet veszélyeztetett egy ilyen szerkezet. A lakossági bejelentéseknél a vezető okok (egyelőre még) hétköznapi természetűek: egyeseket az zavar (megjegyezzük, jogosan), hogy már nem lehet a kertben sem nyugodtan napozni, mások pedig amiatt aggódnak, hogy egy betörésnél drón segítségével sokkal egyszerűbben fel lehet térképezni a terepet.

Vannak azért ennél jóval kreatívabb felhasználók is; ennek köszönhető, hogy tavaly az Egyesült Királyságban megvolt az első olyan per és ítélet, amelyben a drón kezelőjét börtönbüntetésre ítélték. Igaz, ennél az esetnél sokkal többet nyomott a latba a drón használatánál az, hogy segítségével cigarettát és drogokat csempésztek be börtönökbe.

Címkék