- 2017. április 6., 13:59
Az Európai Parlament elfogadta a februárban beadott javaslatot, így a közösségen belül megszűnik a roaming.

Az Európai Parlament ma megszavazta azt a határozatot, amely szerint a mobilszolgáltatóknak június 15-től nem lesz lehetőségük extra díjat elkérni akkor, ha egy ügyfél országhatáron kívül, de az Európai Unió területén belül használja készülékét. A szabályozás a hang- és adatszolgáltatásra egyaránt vonatkozik, vagyis a nyár elejétől végre az EU teljes területén úgy használhatjuk majd a telefonjainkat, mintha Magyarországon lennénk. A roaming díjak csökkentése 2007-ben kezdődött, 2007 augusztusától legfeljebb 0,49 eurót lehetett számlázni egy percnyi beszélgetésért, és ez az összeg fokozatosan csökkent. Jelenleg az EU területén a hívásindítás a tarifacsomagban lévő díjhoz képest percenként legfeljebb 19,17 forint pluszt jelent, hívást fogadni pedig percenként 4,37 forintért lehet. Az SMS-ek extra díja 7,66 forint lehet, egy MMS 19,17 forinttal kerülhet többe, adatalapú szolgáltatásoknál pedig minden megabájt extra 17,81 forinttal növelheti a számlát.Ezek a díjak szűnnek meg 2017. június 15-én.

A tervezet az Európai Unió 28 tagállama mellett, csakúgy mint eddig, érinti Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát is; felhívjuk viszont mindenkinek a figyelmét arra, hogy Svájc nem EU-tag! Ezt azért érdemes kiemelni, mert a nyaralás számláját alaposan meg tudja dobni, ha a család Swissairrel utazik, zürichi átszállással, és elegánsan azt feltételezi, hogy a roaming Svájcban sem téma többé; 5 MB adatforgalommal simán össze lehet hozni 12-15 ezer forintos számlát, a határ pedig a csillagos ég!

Az Egyesült Királyság egyelőre roamingmentes övezet lesz, azt viszont még nem tudni, hogy a Brexit után változik-e a helyzet. Lehetőség természetesen van arra, hogy az Egyesült Királyság és az EU olyan megállapodást kössenek, amelynek értelmében a roaming díjak kölcsönös elengedését a továbbiakban is biztosítják egymásnak a felek.

Hozzászólások