- 2017. április 7., 12:58
Szokatlan helyről érkezett az inspiráció, de a kutatók valami nagyon érdekeset készülnek megalkotni.
Hirdetés

Egy olyan anyagról van szó, amely képes az öngyógyításra, emellett pedig még átlátszó is, így kiválóan lehetne használni okostelefonokban. Az öngyógyítás nem teljesen új ötlet, az LG 2015-ben mutatta be a G Flex 2 okostelefont, amelynek hátlapja tudta magáról ügyesen eltüntetni a karcokat. Sőt, készült már olyan kijelzőre „ragasztható” védőfólia is, ami hasonló képességgel bírt, de olyan anyagot, amelyet a gyártás során lehetne használni a telefonok kijelzőinél, még nem készítettek.

A most kifejlesztett anyag csupa jó tulajdonsággal rendelkezik: eleve karcálló, de ha mégis megsérül, akkor a karcok eltűnnek róla, és még az elektromos vezetőképessége is megvan ahhoz, hogy telefonokban használni lehessen. Az anyagok két amerikai egyetem készítette, koprodukcióban: a Riverside Egyetem (California) és a Coloradoi Egyetem munkatársai vettek részt a projektben. Az anyagot természetesen nemcsak telefonokban lehet majd hasznosítani, de mivel a mobilok kijelzője kicsinek számít, biztos, hogy előbb kerül sorra, mint mondjuk a robotika vagy a szórakoztatóelektronika.

A kutatást vezető Chao Wang szerint az anyag készen van, viszont meg kell még vizsgálni, hogyan teljesít különféle környezetben. A kezdeti jelek biztatóak, nemcsak a karcok tűnek el az anyagról, hanem arra is volt már példa, hogy a kettétört felület ismét egybeforrt, mintha valamilyen élő szövetről lenne szó. Arról még nincsen hír, hogy mikor láthatjuk viszont az öngyógyító üveget, de a kutatók arra számítanak, hogy ez elég hamar meg fog történni.

A legérdekesebb mégis az, hogy honnan jött az ötlet. Wang világéletében szerette a képregényhős Rozsomákot, aki rendelkezik az öngyógyítás képességével; ezt a tulajdonságot szerette volna reprodukálni az anyagok világában is.

Hozzászólások