- 2017. április 19., 14:23
Látványosabb megjelenítés, okos keresés és virtuális túrák az Earth új funkció között.
Hirdetés

A Google tegnap mutatta be a platform legújabb változatát, amely már nemcsak telefonos és számítógépes alkalmazáson keresztül érhető el, hanem közvetlenül böngészőből is elindítható. Ez persze csak a jéghegy csúcsa: két teljes év fejlesztése ért most be, amelyek nemcsak a Föld megjelenítését, hanem a szoftver használhatóságát is alaposan felturbózták.

Kezdjük talán a látvánnyal! A nevezetességeket már eddig is 3D-ben nézhettük meg, mostantól viszont szinte minden épület „kiemelkedik” a tájból; a Google az egyre nagyobb felbontású felvételekkel és az egyre kifinomultabb algoritmusokkal elérte, hogy szinte minden épületnek illetve nagyobb dolognak van már 3D-s makettje. És itt nemcsak házakra kell gondolni, hanem hidakra, fákra, hajókra, repülőkre, stb.

Funkcionális téren a nagy dolog a Google keresőjének illetve mesterséges intelligenciájának összekapcsolása a Google Földdel: nemcsak konkrét városokra tudunk rákeresni, Budapestet kapjuk találatnak akkor is, ha Magyarország fővárosát kérjük. például. Kifejezetten hasznos, hogy a keresésekhez extra információkat is kapunk, a városoknál például a legfontosabb látványosságok listáját is átfuthatjuk (természetesen pozíció megjelölésével), és megnézhetünk néhány alapadatot is (Budapest esetében a Google a területet, a lakosok számát valamint Buda és Pest egyesülésének időpontját „dobja ki”).

Új funkció még a Voyager (Utazó), amely tematikus kirándulásokra invitál szerte a világban. Az utazás virtuális, de látványos: 360 fokos képek és videók tarkítják. Egyelőre 40 történet közül lehet választani, de a Google azt ígéri, hogy a lista folyamatosan bővülni fog. A Voyager segítségével néhány nagyobb város (pl. Tokió, New York, London) nevezetességeinek meglátogatásához konkrét útvonaltervet is kapunk, ami nagy segítség akkor, ha egy-egy helyen csak néhány napot tudunk eltölteni.

Végül pedig a Google Föld is megkapta a más Google termékekből már ismerős dobókockát, amellyel az adatbázisban lévő több mint 20 ezer érdekes helyszín egyikére kalauzol el minket a Google alkalmazása.

Címkék