- 2017. április 26., 12:35
Lehet, hogy hamarosan senki nem vihet fel a gépre notebookot, ha az USA-ba utazik?
Hirdetés

Amint arról korábban beszámoltunk, az USA és az Egyesült Királyság is komoly szigorításokat vezetett be azokra a légi útvonalakra, amelyek meghatározott közel-keleti országokból indulnak: a tiltás lényege az, hogy az utasok nem vihetik fel a fedélzetre az okostelefonnál nagyobb elektronikus készülékeket, mivel a hatóságok attól tartanak, hogy táblagépnek vagy notebooknak álcázott bombát visznek így fel a fedélzetre. Ezeket az elektronikus eszközöket továbbra is magukkal vihetik az utasok, de a feladott poggyászban kell elhelyezni őket.

Sokak szerint a bevezetett tilalom nem feltétlenül a terrorveszélyről, hanem a közel-keleti légitársaságok ellehetetlenítéséről szól, hiszen a szabályt nagyon könnyű kijátszani: elég csak olyan repülőjegyet vásárolni, amelyik európai vagy ázsiai átszállást tartalmaz. Ez a helyzet azonban hamarosan megváltozhat, mivel az USA állítólag mérlegeli annak lehetőségét, hogy kiterjessze a korlátozást szinte az összes Európából induló légi járatra is. Elképzelhető, hogy a szigorítás, tekintettel a két ország együttműködésére az ügyben, az Egyesült Királyság területérül induló repülőgépekre nem vonatkozik majd.

Konkrét döntés még nincs, ahogyan a Nemzetbiztonsági Hivatal illetékese fogalmazott, folyamatosan vizsgálják a helyzetet, hogy a lehető legjobb döntést tudják meghozni.

Hozzászólások