- 2017. április 28., 15:47
A Google, mint munkahely, sokat változott, de szerencsére a munkatársak még mindig tarthatnak hobbiprojekteket.
Hirdetés

Florian Kainz a Daydreamet fejlesztő csapat tagja, viszont szeret fotózni is, ezért elhatározta, hogy megoldja a mobilos éjszakai fotózás problémáját. A fejlesztő egy ismert módszerhez folyamodott; ha gyengék a fényviszonyok, akkor több fénykép készítésével lehet növelni az információ mennyiségét. Ezt a technikát elég sok fényképezőgépnél lehet alkalmazni, az viszont nem jellemző, hogy mobiltelefonokba építenék be (ami persze nem véletlen, kézben nem igazán lehet megtartani a telefont ahhoz, hogy a módszer hatékony legyen). És itt jön a képbe Kainz, aki két Google telefonra, a Pixelre és a 6P-re programozta le a fényképkészítés eme változatát.

Egészen pontosan egy olyan kamera alkalmazás készült, amiben manuálisan lehet állítani minden fontos paramétert, de elsősorban az érzékenységet és a zársebességet. A szoftver több fotót készít (akár 64 darabot), az érdemi munka viszont csak ezután jön: egy számítógépen futó alkalmazás kombinálja a fotókat, kiszűri a mozgásból adódó változásokat (például csillagoknál) és gyönyörűen kiszűri a képzajt is. Természetesen ahhoz, hogy jó eredményt érjünk el, az állvány használatát nem lehet megspórolni, a végeredmény azonban kárpótol: a DSLR-ekét egészen jól megközelítő minőséget lehet elérni. Kainz játszott kicsit saját telefonjával, amelynek eredményét itt lehet megnézni. Tegyük hozzá, hogy a végeredményhez utómunkára is szükség volt, ugyanakkor az is igaz, hogy a mai csúcstelefonok a gyári szoftverrel nem képesek arra, hogy olyan alapot szolgáltassanak, amelyet a számítógépen ennyire szépen ki lehet pofozni.

Egyelőre nem sok esélyét látni annak, hogy ez a technológia beköltözzön a telefonokba, mivel az utólagos képfeldolgozás annyira nagy számítási kapacitást igényel, hogy kis túlzással pár fotó elkészítésével le lehetne meríteni a mobilokat, és a módszer nem is „egygombos”. Viszont a fejlesztés jól mutatja, hogy szinte mindent meg lehet oldani, ha a megfelelő eszközök rendelkezésre állnak.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00